Nový hlas Radiožurnálu, moderátor Štěpán Pokorný: Doufám, že posluchače pár let bavit budu

9. leden 2017

Radiožurnál má nového moderátora. Jméno Pokorný by vám mohlo být povědomé. A, ano, souvislosti tu jsou. Štěpán Pokorný v rozhlase pracuje už více jak šest let a svého otce Jana Pokorného považuje za největší moderátorský vzor. Co dalšího nám na sebe prozradil?

Radiožurnál má nového moderátora. Od 16 do 20 hodin vás naším vysíláním provází hlas Štěpána Pokorného. Ten hlas už vám, kteří pravidelně Radiožurnál posloucháte, není neznámý.

Ve sportovní redakci Českého rozhlasu pracoval Štěpán Pokorný šest a půl roku. Navíc jste jeho hlas mohli slyšet při moderování Nočního Radiožurnálu.

Přestup ze sportovní redakce na pozici moderátora Radiožurnálu je pro Štěpána doslova vysněnou změnou. „Sny se mají plnit a já mám to štěstí, že se mi můj sen splnil v relativně mladém věku. Jsem spokojený, že se můžu naplno věnovat práci, o které jsem snil už od doby, co jsem vyšel gymnázium,“ říká Štěpán Pokorný.

Co vás nejvíc baví na moderování?

Štěpán Pokorný

Práce s hlasem a práce s informacemi. Když se stane nějaká neočekávaná událost, tak, omluvte mě za klišé, musí mozek fungovat ne na 110 %, ale na 160 %. Měl jsem příležitost dělat třeba noční speciál k prezidentským volbám v Americe. A to bylo něco, co mě mimořádně bavilo. Nikdo nic nepřipravoval, moderátor musí mít v hlavě informace a vědět, na co se v tu chvíli zeptat.

Také mě baví hrátky s časem, kdy se musíte trefit do šestnáctisekundové předehry, aby to vyšlo s tím, kdy začne zpěvák nebo zpěvačka zpívat. Práce s časem a pohotovost. Mou největší devízou je asi hlas, o kterém doufám, že je příjemný pro posluchače.

Čtěte také

Máte z něčeho při moderování strach?

Strach asi nemůžu mít z ničeho. Ale když navážu, tak obavy mám, když mě čeká nějaké těžké téma, když se třeba stane něco tragického a my o tom vysíláme častěji než normálně, to znamená ve skoro každém vstupu, tak se bojím toho, aby můj projev byl dostatečně citlivý a srozumitelný pro posluchače. Na druhou stranu, když navštívíme zoo, kde se narodil slon, musí být projev uvolněnější, aby to i posluchače bavilo. A já doufám, že posluchače pár let bavit budu.

Máte nějaké moderátorské vzory?

Moderátorské vzory? Tak ten je jeden a je naprosto jasný. Hlavní vzor je samozřejmě můj otec. Ale když poslouchám Radiožurnál, tak všichni jeho moderátoři jsou pro mě jako pro nejmladšího z téhle moderátorské party velkými vzory.

Čtěte také

Zmínil jste, že vás největší vzor je moderátor Jan Pokorný, váš otec. Je na vás pyšný?

Myslím si, že otec na mě určitě pyšný je. Ale, což souvisí s tím stresem, který občas mám, tak můj nejbližší a největší vzor také nejvíc moje moderování poslouchá a opravdu mě málo chválí. Ale já jsem za to rád, protože chvála v tomhle povolání na začátku kariéry není to, co bych potřeboval.

Otec hodně dbá na to, aby to moderování bylo nejlepší. Stejně jako u ostatních moderátorů. Ale jelikož jsem jeho syn, tak na mě dupe možná o trochu víc, ale to si říkáme doma v soukromí. A je to ta největší škola, kterou mám.

Děkujeme za rozhovor a ať se daří!

autor: mjp
Spustit audio