Obchodníci začínají evidovat své tržby. Startuje druhá vlna EET

1. březen 2017

Od 1. března musí začít evidovat své tržby i maloobchodníci a velkoobchodníci. Startuje totiž druhá vlna elektronické evidence tržeb (EET). Zapojit by se mělo podle odhadů zhruba čtvrt milionu podnikatelů, včetně e-shopů a některých stánkařů na trzích. S povinností se musí vypořádat také prodejny vietnamských obchodníků.

Jakou sumu vlastně musí podnikatelé do pokladny investovat? Záleží na přístroji. Někomu stačí tablet za 5 tisíc korun. V případě stánkařů je situace komplikovanější. Když si nechají původní váhu, budou muset do pokladny s EET vypisovat navážené údaje ručně.


Je tady firma, která tuto váhu, váhopokladnu, nabízí kolem 90 tisíc. Do malého krámku nebo na tržiště je to neúnosné.zemědělec Jaroslav Kovář

Druhá možnost je pořídit si úplně nový přístroj, který umí oboje. Trhovci ale musí kromě otázky, jakou si pořídit pokladnu, řešit třeba i to, jestli budou mít na místě k dispozici přívod elektřiny.

EET (ilustrační foto)

Náklady a zdražování

Náklady na zavedení elektronické evidence tržeb mohou u velkých obchodníků dosáhnout až milionů korun. Příkladem je jablonecké Pekařství Šumava. Původně zvažovalo, že zavře některé ze svých 150 prodejen, protože firmu bude stát EET tři miliony korun ročně.


Investice pro prodejny se pohybuje kolem 10 tisíc a je to jednorázová investice, takže v podstatě není důvod, proč by se mělo zdražovat. Někteří prodejci samozřejmě využívají situace a nějaké zdražení ohlašují. Ale ten, kdo platil daně, platil odvody, tak v podstatě nemá ke zdražování nejmenší důvod.Roman Mazák z Družstva CBA

Podle některých obchodníků je prodleva ve výdeji účtenky až 5 vteřin na zákazníka. Vyšší ceny zatím hlásí hlavně prodejci potravin. Zástupci obchodnických asociací však tvrdí, že důvod ke zdražování není.

Jen za ruličky do tiskárny účtenek ale některé hospody dávají tisíce korun. Zvlášť na malých vesnicích se proto hostinští bojí, aby nebyli proděleční. Problém budou mít také trafiky. „Je to pro mě špatně, protože já na to nevydělám. Mám tady dané ceny. Nemůžu zdražit cigarety, nezdražím noviny, já nezdražím nic,“ vysvětluje trafikantka z Prahy.

Určitá kompenzace nákladů míří jen na živnostníky. Ti si můžou jednorázově uplatnit slevu na dani z příjmů ve výši 5 tisíc korun. Ale jen za rok, kdy tržby evidovali poprvé.

Budou podnikatelé zavírat?

Prodejna v Ostružnĕ na Šumavě

Je také možné, že někteří podnikatelé s byznysem skončí. Podle Zdeňka Juračky z Asociace českého tradičního obchodu by z trhu mohlo zmizet až 600 prodejen. Důvodem ale není jen zavedení EET.

„Je to i vliv silného tlaku zahraničních obchodních řetězců, kteří svoji expanzí zasahují čím dál tím víc do venkovských prodejen a do malých měst. Malé prodejny těžko můžou soupeřit s těmi zahraničními obchodními řetězci.“ vysvětluje Juračka.

A jaké postihy podnikatelům hrozí? Můžou dostat pokutu až do výše půl milionu korun. Pokud ale kontroloři zjistí zvlášť závažné porušení povinností, mohou nařídit okamžité uzavření provozovny nebo pozastavení činnosti.

autor: jaw
Spustit audio