Patricie Strouhalová zpět na místě činu. Každý víkend

Víkendový Radiožurnál má novou moderátorku! Sobotním a nedělním polednem vás provede hlas Patricie Strouhalové. Zajímá vás, na co se těší, co slibuje posluchačům nebo třeba jaký má vztah k rozhlasu?

Procházíme třetím patrem staré budovy Českého rozhlasu na Vinohradské a snažíme se najít nějaké tiché místo, kde bychom mohli s Patricií Strouhalovou udělat rozhovor pro web Radiožurnálu. Moderátorka, která se vrací na „místo činu“, zastavuje u dveří a vzpomíná, kde pracovala a kde dřív sídlila jaká redakce.

„Pro mě má rozhlas neuvěřitelné kouzlo. Začínala jsem tu už na vysoké škole. A když jsem teď jela páternosterem a prošla starou budovou, tak se mi skoro až srdce zastavilo. Mám pocit, jako bych se vrátila domů,“ líčí Patricie Strouhalová.

„K této budově i k tomu, co jsem tu už prožila, cítím velkou pokoru. A možná to zní hloupě, ale i zodpovědnost! Tenhle dům mě hrozně moc naučil, a pokud budu moct mu z toho něco vrátit a třeba se i zase něco nového přiučit, tak budu moc ráda,“ říká nová moderátorka Víkendového Poledního Radiožurnálu Patricie Strouhalová.

Největší lákadlo? Hosté, neváhá moderátorka

Rozhlas prý je její srdeční záležitostí. To říká moderátorka, která se nyní po čtyřech letech vrací na Radiožurnál. Za tu dobu se ve vysílání leccos změnilo…

„Trochu stresující je pro mě fakt, že se změnily technické věci a já se s technikou tolik nekamarádím. Taky už hůř vidím, takže brýle občas budou asi nutné, ale jinak se na práci hrozně těším,“ neskrývá Patricie Strouhalová.

Budete moderovat víkendové vysílání, už jste si ho třeba poslechla z archívu?
Poslouchám Radiožurnál pořád a poslouchala jsem ho vždycky. Takže vysílání znám moc dobře.

A na co se nejvíc těšíte?
Na hosty. Mám strašně moc ráda lidi, kteří chodí do rádia. A ráda je poslouchám. Baví mě se ptát a bavit se o normálních věcech a dostat z hostů někdy i to, nad čím si člověk popřemýšlí i v intimních chvilkách – třeba těsně před spaním.

Je to hrozně fajn. Těším se na lidi i na to, že si osahám trochu jinou práci, než jsem dělala dosud. Je to pro mě obrovská výzva, protože jsem hrozný trémista. Takže otázkou bude, jestli zvítězím hned, nebo až za chvíli.

Sport i volný čas

A nad čím chce vlastně Patricie Strouhalová vítězit? „Sama nad sebou,“ odpovídá. A dodává: „Já vím, co od sebe můžu čekat, kde mám svoje hranice, a ráda překonávám životní výzvy. Třeba dopočítávání do vteřiny je hezký adrenalinový sport.“

Na jaké hosty se od vás můžeme těšit? Už jste se nějak dohodla s dramaturgem pořadu Martinem Maškem?
Už jsem mu některé tipy posílala, na něčem jsme se dohodli. On ví, co mám ráda já, ke komu mířím. Mě osobně moc zajímají lékaři a lékařské prostředí. Na víkend by také mohlo být zajímavé zvát si různé sportovce. Lidi, kteří dělají něco například pro děti, pro zájmové skupiny a tak dále. Aby si lidé, kteří sedí doma, třeba řekli: ‚Proč neudělat na naší malé vesnici pétanguové hřiště, když to nic nestojí?‘

Mělo by tam být to, co souvisí s volnem a volnočasovou aktivitou. Na spoustě hostů jsme se s Martinem Maškem shodli. Vím, že někteří tady byli v průběhu předchozích let.

Když jste zmiňovala volnočasové aktivity… Jaké baví vás?
Já jsem zahrádkář, který se neustále potácí mezi muškáty, levandulí a bylinkami. To je můj velký koníček. A zapomenout nesmím ani na řádění s mými fenami! Co se sportu týká, jsem po dvou operacích páteře dost limitovaná tím, co můžu dělat.

Ale snažím se – cvičím jógu, začala jsem chodit na pilates a v zimě lyžuji, což jsem se naučila až ve 42 letech. A strašně mě to baví. Jezdím na kole, dělám nordic walking. Mám malé dítě, tak s ním musím podnikat i to, k čemu bych ve svém věku odvahu neměla a nenašla. A jsem za to šťastná.

autor: mjp
Spustit audio