Produkční Radiožurnálu: Kdo si tu práci nezamiluje, nevydrží

Potkali byste ji nejspíš v newsroomu, ve studiu vedle zvukaře, nebo někde na cestě mezi oběma místy. Produkční se pohybují tak trochu mezi třemi světy – už zmíněným newsroomem, zvukovým technikem a moderátorem. Přečtěte si, co vlastně dělají a proč někdy bojují s matematikou.

Produkční na Radiožurnálu je zčásti režisérka a také provozní pracovník. Pomáhá koordinovat práci editorů, moderátorů a zvukařů – je taková spojka mezi všemi. Často ji najdete, jak hlídá časy vysílání, kontroluje příspěvky nebo telefonuje hostům, domlouvá se zvukařem nebo moderátorem, co se bude vysílat.

„Pokrýváme nejakčnější část dne. Jsme tu od osmi ráno do devíti večer,“ popisuje Jitka Štichauerová, jedna ze tří produkčních Radiožurnálu.

„Editoři nám připraví plán, podle kterého by se mělo vysílání odvíjet,“ vysvětluje. Často však dostávají přednost aktuální informace, a tak se na první pohled klidná práce může změnit v pěkný nervák.

Další stresové situace? Třeba telefonování hostům, kteří by měli promluvit ve vysílání. „Ne vždy se jim můžeme dovolat,“ popisuje Jitka Štichauerová. V takovém momentu je třeba se rychle rozhodnout, co dál, protože posluchač nesmí poznat, že se děje něco neočekávaného.

Produkční, nebo psycholožka?

Editor mívá příspěvky v záloze, ale někdy není na domluvu čas. V podobných chvílích musí zakročit produkční a domluvit se s moderátorem a zvukařem.

Hlavní úloha produkční? „Uklidnit a naladit spolupracovníky,“ odpovídá bez zaváhání Jitka Štichauerová. Produkční totiž musí být trochu psycholog. A také počtář, protože sleduje čas a občas musí přepočítat, jestli všechny příspěvky sedí. „Nikdy jsem neměla ráda matematiku. A teď mi nic jiného nezbývá,“ přiznává.

„Končí zprávy. Podíváme se, jak jsme na tom s časem a jestli nepotřebujeme další příspěvek. Uvidíme,“ otáčí se k počítači a prochází plán vysílání na následující půlhodinu. „Musíme se s technikem vejít do stopáže,“ vysvětluje. Ve vysílání totiž nikdy nesmí být ticho – i dvě sekundy už jsou příliš.

Takhle vypadá pracovní stůl produkční. Stojí ve studiu hned vedle toho zvukařova

Stačí si odskočit pro kávu...

Každý příspěvek, který jde do vysílání, musí projít výstupní kontrolou. Ta je na produkční, zvukovém technikovi a moderátorovi.

„Odtud se nedá odejít,“ tvrdí Jitka Štichauerová. Stačí si odskočit na kávu nebo ohřát oběd a může nastat problém. „Myslím, že by redaktoři měli na vlastní kůži zkusit, jak vypadá odbavení vysílání. Pak by pochopili, proč se na ně zlobíme, když příprava není dokonalá,“ zamýšlí se.

Také jste si toho všimli? Produkční dělá práci, která není vidět a navíc není nikdy hotová. „Kdo si tu práci nezamiluje, nevydrží,“ uvažuje Jitka Štichauerová.

„Nejradši mám kontakt s lidmi a kolektiv. Každý je jiný, s každým se proto musí jednat trochu jinak,“ nastiňuje. A navíc, člověk je u zdroje informací, což je samo o sobě zajímavé. „Mohla bych tu asi už skončit, ale zatím mi to nedá. Mám to tu ráda,“ říká.

autoři: jiš , šše
Spustit audio