Půlstoletí s Cimrmanem: Výstava na Špilberku odhaluje tajemství největšího českého génia

29. listopad 2016

Járu Cimrmana zná svět už padesát let. Připomíná ho nejen výroční projekt Půlstoletí s Cimrmanem, ale i výstava na hradě Špilberku, kterou připravilo Muzeum města Brna ve spolupráci s Divadlem Járy Cimrmana. Navštívit ji můžete až do konce letošního roku. Doplní ji Cimrmanův trojrozměrný spektákl.

Výstava představí návštěvníkům rozmanitou osobnost českého giganta i padesátileté působení Divadla Járy Cimrmana. K vidění je řada původních dobových fotografií a plakátů, a také spousta předmětů, které Cimrman za života používal či vytvořil.


Jára Cimrman se narodil ve Vídni mezi lety 1853 a 1859 - Cimrmanologové přesný rok stále neznají. Poslední Cimrmanův pobyt je bezpečně doložen v pojizerské vesničce Liptákov v roce 1914. O velikosti Cimrmanova génia se česká, evropská i světová veřejnost dozvěděla teprve před padesáti lety, kdy v Liptákově objevil doktor Hedvábný Cimrmanovu pozůstalost. Hned následujícího roku 1967 vznikla v Praze Společnost pro rehabilitaci osobnosti a díla Járy Cimrmana, která prostřednictvím rozhlasu, tisku a divadla nesoucího mistrovo jméno popularizuje Cimrmanův duchovní odkaz.

Od dětské tříkolky, na níž si uhnal vlčka, se návštěvník dostane až ke školním pomůckám, cestovním kufrům či dokonce k exemplářům vycpaných zvířat. Zajímavostí budou i mistrovy ručně psané zápisky a řada vynálezů jeho vlastní výroby. Nebude chybět ani Cimrmanova slavná autobusta. Z odvrácené strany představí nejslavnější český divadelní soubor také nové fotopanely.

Přestože se Jára Cimrman nedočkal vůbec žádného uznání, dnes díky pečlivé práci cimrmanologů víme, že to byl největší český génius. Vynikal jako vědec, vynálezce, dramatik, básník, cestovatel i sportovec. Učinil mnoho významných objevů, ovlivnil mnoho světových vědců a filosofů. Málo se ví, že položil také základy pop music. Přispěl i k rozvoji andragogiky, když na hradě Špilberku pracoval jako dozorce v žaláři a snažil se vězně vzdělávat a napravit.

Půlstoletí s Cimrmanem na Špilberku

Výstavu doprovodí i výjimečná podívaná – Cimrmanův trojrozměrný spektákl. Nejde o další z vynálezů pojizerského velikána, ale o promítání vzácných a výjimečných fotografií, které pořídil v 80. letech na vystoupeních Divadla Járy Cimrmana v Brně Miroslav Kopeček. Snímky zachycují divadelní hry neobvyklým způsobem – jsou totiž pořízené experimentálně trojrozměrnou metodou.


Nejprve jsem fotil dvěma fotoaparáty, jejichž spouště jsem ukazováčky mačkal zároveň. Později už jsem měl u fotoaparátů spoušť elektronicky spojenou. Z dvojice snímků pak vznikne prostorový obraz – člověk se musí dívat přes kukátko nebo polarizační brýle. MIROSLAV KOPEČEK

V první polovině 80. let soubor nesměl hrát v centru města, proto vystupoval na okraji – často v Husovicích nebo v Líšni. Atmosféru těchto menších a komornějších představení zachytil fotograf Miroslav Kopeček. Jednoduše a na vlastní pěst, bez speciálních přístrojů, získával nepříliš rozšířenou 3D metodou pan Kopeček stereoskopické snímky.

Fotografie se budou promítat ve smyčce na speciálním 3D televizoru po celou otevírací dobu výstavy ve dnech 3. až 4. prosince od 9 do 17 hodin. Pro návštěvníky budou připraveny židle i 3D brýle.

Půlstoletí s Cimrmanem na Špilberku
autor: jpr
Spustit audio