Rallye Dakar 2014 na Radiožurnálu – exkluzivně a přímo z místa

V lednu se na vlnách Radiožurnálu můžete v živých vstupech, rozhovorech i reportážích Jana Říhy přenést do Jižní Ameriky. 5. ledna z argentinského Rosaria odstartují stovky dobrodruhů, kteří budou čtrnáct dní dobrovolně ničit sebe a techniku jen proto, aby překonali trať dlouhou tisíce kilometrů!

Dakarští účastníci opět budou muset překonat Andy průsmykem ve výšce skoro 5 tisíc metrů, ale i poušť Atacama, kde už stovky, možná tisíce let nepršelo. Právě tady – ve vyprahlém království písku, kamení a prachu americká NASA trénovala svou misi na Mars.

Navíc tady najdete prestižní observatoře, protože v Atacamě je nejvíc bezoblačných dnů a nocí v roce. Novinkou na trase je krátký výlet do Bolivie, naopak Peru po dvou ročnících v tamních pouštích z dakarského itineráře zmizelo.

Čtěte také

Rallye Dakar startující 5. ledna v argentinském Rosariu s cílem 18. ledna v chilském Valparaisu znovu přitáhla dobrodruhy více než padesáti národností. 36. ročník opět přilákal české závodníky – dva v kategorii motorkářů, jedno české auto a šest kamiónů.

Délka trati se pro každou z kategorií liší. Nicméně už teď je jasné, že Dakar 2014 bude extrémně dlouhý, protože jeho účastníci musí zvládnout přes deset tisíc kilometrů. Měřených bude zhruba polovina, zbytek trati jsou přejezdy.

Reportér Jan Říha bude v pravidelných vstupech každý den aktuálně informovat o průběhu i zákulisí slavného pouštního maratónu a představí jeho největší osobnosti i „pěšáky“ v zákulisí. Samozřejmostí jsou živé vstupy do vysílání kdykoli, když se bude na rallye něco důležitého dít.

Jan Říha na Rallye Dakar 2010

Reportáže z Rallye Dakar 2014 s fotogaleriemi a rychlé zpravodajství najdete v průběhu celé rallye spolehlivě také na stránkách www.zelenavlna.cz/dakar2014. Přenos reportáží, rozhovorů i fotografií umožňuje speciální satelitní zařízení, přes které se dá telefonovat a posílat data z kteréhokoli místa na zemi.

Perličky a postřehy reportéra Jana Říhy, autora knih 30 let Rallye Dakar a Rallye Dakar v Jižní Americe, budou nabízet také facebookové stránky Zelené vlny a Radiožurnálu.

Vysílání Radiožurnálu z Dakaru 2014 (4.–19. ledna)

Na Radiožurnálu uslyšíte každý den, co je nového na trase. Nejen českým závodníkům bude už podeváté v patách reportér Jan Říha. Kromě výsledků a informačních souhrnů ve zprávách vás seznámí se zázemím dakarské rallye. Těšit se můžete na jeho tradiční Dakarský deník s reportážemi ze zákulisí slavného závodu a vizitky největších osobností soutěže i „bezejmenných“ lidí, bez kterých se dakarský konvoj neobejde.

Dopolední Radiožurnál:
reportáž z Rallye Dakar a jejího zákulisí

Odpolední Radiožurnál:
asi v 16.45 živý vstup z Rallye Dakar – aktuální etapa a zajímavosti
živé aktuální vstupy ve sportovních zprávách

Ranní Radiožurnál:
zajímavosti v reportážním Dakarském deníku
aktuální informace a výsledky v ranních sportovních zprávách

Večerní Radiožurnál:
živý vstup nebo rozhovor o aktuální etapě a jejích výsledcích, zajímavosti

autor: Redakce Zelené vlny
Spustit audio