Richterův Ledovec stál půl miliardy, je nejdražší vydraženou krajinomalbou

9. březen 2017

Obraz Eisberg (Ledovec) od německého malíře Gerharda Richtera se prodal na aukci ve středu večer v Londýně za 20,4 milionu eur (551,3 milionu korun). Olej jednoho z nejvýznamnějších malířů současnosti, který bude letos poprvé vystavovat i v České republice, se tak podle agentury stal dosud nejdražší vydraženou krajinomalbou na světě.

Cena ztvárnění zamrzlé krajiny s plujícími ledovci z roku 1982 v podání nyní 85letého mnohotvárného umělce se odhadovala "jen" na devět až 14 milionů eur (243,2 až 378,3 miliony Kč). Olej o velikosti 101 na 151 centimetrů patří podle agentury AFP k hlavním dílům německého mistra.

V Česku se letos poprvé představí souborná výstava světoznámého malíře a sochaře Richtera. Padesátka jeho děl se v pražském paláci Kinských objeví v rámci Česko-německého kulturního jara od 26. dubna do 4. září. Podle vlivného žebříčku Kunstkompass 2014 (Umělecký kompas 2014) se Richter před dvěma lety stal nejvýznamnějším současným umělcem.

Drážďanský rodák Richter maluje obrazy abstraktní i hyperrealistické, odmítá tvořit jediným stylem. Často kombinuje malbu s fotografií. V roce 1951 byl přijat na Akademii v Drážďanech. Jeho první významnou zakázkou byla nástěnná malba pro muzeum hygieny v Drážďanech roku 1958. Později po Richterově emigraci byla přemalována. Roku 1995 získal Wolfovu cenu za umění, o dva roky později cenu Praemium Imperiale.

zdroj: ČTK
Spustit audio