Takhle by vypadaly stupně vítězů Českých lvů. Známe jména 3 nejúspěšnějších filmových tvůrců

12. únor 2016

Víte, co mají společného snímky Kulový blesk, Vratné lahve a Jedna ruka netleská? Pomyslné stupně vítězů Českých lvů. Filmová ocenění sice předá Česká filmová a televizní akademie 5. března, ale už teď víme, kde zaujímá přední místa v dosavadních počtech ocenění.

Nejvíce Českých lvů si střihnul Jiří Brožek, střihač, jehož jméno je neodmyslitelně spojeno s Filmovým studiem Barrandov a i díky jeho práci baví komedie Sněženky a machři nebo série filmů o Básnících. Spolupracoval na filmech Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka Kulový blesk o dvanáctinásobné výměně bytů i na příběhu číšnického fantoma Vrchní, prchni! nebo na životopise fiktivního českého génia Jára Cimrman ležící, spící.

Po sametové revoluci spolupracoval třeba s režisérem Vladimírem Michálkem na snímcích Anděl Exit nebo Je třeba zabít Sekala. Druhý zmíněný držel rekord v počtu sošek až do úspěchu Hořícího keře o tragickém činu Jana Palacha.

Čtěte také

Rekordního osmého Českého lva přineslo Jiřímu Brožkovi v roce 2011 Odcházení, první a poslední film Václava Havla jako filmového režiséra natáčejícího podle vlastní divadelní hry.

Vladimír Smutný spolupracoval i na Maigretovi

Šest Českých lvů se podařilo získat Vladimíru Smutnému, jehož už od dětství provázela kamera a fotografie. Vystudoval kameru a zakotvil u Krátkého filmu Praha. Zároveň nezanevřel na reklamní fotografii a ani na zahraniční spolupráci. Podílel se tak třeba na natáčení příběhů známého francouzského seriálového komisaře Maigreta.

Výrazná v jeho filmografii jsou dramata z 80. let. Tíživou atmosféru dodal do Zániku samoty Berhof, kterou podle předlohy Vladimíra Körnera natočil Jiří Svoboda. Pod vedením stejného režiséra přispěl Smutný i k dokumentární syrovosti v psychologickém dramatu z nemocničního prostředí Skalpel, prosím. Svými záběry pomohl také přenést působivé vzpomínky Oty Pavla na dětství ve filmu Smrt krásných srnců a zvýraznit poetiku v přepisu Hrabalovy autobiograficky laděné předlohy Něžný barbar.

Kuky se vrací

Stal se také stálým kameramanským spolupracovníkem Jana Svěráka, se kterým natočil Vratné lahve, pohádky Kuky se vrací a Tři bratři a také velkofilm o českých letcích ve službách RAF Tmavomodrý svět.

Čtěte také

Ivana Trojana objevil pro film David Ondříček

Na žebříčku filmových tvůrců a herců s největším počtem ocenění se umístil také Ivan Trojan, jeden z nejobsazovanějších českých herců současnosti. Na prknech, která znamenají svět, je spjat s Dejvickým divadlem. Některé jeho role přesáhly i divadlo, jak ukázal režisér Petr Zelenka ve filmech Karamazovi a Příběhy obyčejného šílenství.


První České lvy získal Ivan Trojan za role ve filmech Musím tě svést, v němž si zahrál s Ivanou Chýlkovou, a Smradi o životě romských dětí.

Pro film ale Ivana Trojana objevil David Ondříček, který ho obsadil do absurdních Samotářů. Od té doby jde Ivan Trojan z role do role, vlastní jsou mu vážná i komická témata a získal hned šest ocenění Český lev – dvě za vedlejší role a čtyři za role hlavní.

autor: šše
Spustit audio