Ty největší osobnosti poznáte podle skromnosti, prozrazuje dramaturg Hosta Radiožurnálu

1. březen 2014

Výsledek jeho práce můžete slyšet vždy mezi 10. a 11. hodinou, kdy moderátorky Lucie Výborná nebo Patricie Strouhalová zpovídají hosty ve studiu Radiožurnálu. V tu dobu už obvykle shání, plánuje a telefonuje dalším osobnostem, které by mohly přijít do studia. Jak vypadá práce dramaturga Hosta Radiožurnálu? To vám prozradí Martin Mašek.

Ráno přijde do práce, s moderátorkou Lucií Výbornou nebo Patricií Strouhalovou se poradí o rozhovoru, před desátou přivítá hosta a odchází hledat další hosty a témata, která můžete slyšet v Hostu Radiožurnálu.

„V mezičasech hosty obvolávám, přemlouvám, dojednávám termíny, posílám jim většinou e-mailem nástřely okruhů, také pak odvysílané rozhovory stříhám do večerních výběrů. K tomu samozřejmě sleduji zpravodajské a publicistické servery, agentury nebo portály, a to jak domácí, tak i zahraniční pro tematickou i trendovou inspiraci,“ popisuje Martin Mašek.

V režii byste ho během vysílání nenašli. Martin Mašek tvrdí, že našeptávání otázek do sluchátek by mohlo moderátorku rozhodit, i když například v publicistických pořadech mu takový přístup dává smysl. „Víc hlav víc ví,“ uznává.

O tématu rozhovoru bývá často rozhodnuto ještě před oslovením potenciálního hosta. „Když někoho pozvu, nemůžu jen říct, že chceme odvysílat zajímavý rozhovor,“ vysvětluje. To by bylo málo. Hosta je třeba nalákat – například tématy, o kterých v jiných médiích ještě nemluvil. Potenciální hosty však nemusí dlouho přemlouvat. Na značku Radiožurnál totiž mnozí dobře slyší.

Je to právě dramaturg, který přemýšlí nad tématy, o kterých se v Hostu Radiožurnálu bude mluvit. Ta určuje s ohledem na aktuální události, ale také na zájmy moderátorů. A právě na moderátorovi je, aby hosta rozmluvil a zbavil ho nervozity.

Martin Mašek s kolegyní Radkou Mozgovou, marketingovou manažerkou, při speciálním vysílání ze zámku v Lánech v roce 2012

Kde sehnat tolik osobností?

Tím se dostáváme k jedné z výhod rozhlasu – studio Radiožurnálu je oproti tomu televiznímu intimním místem, kde se setkává jen moderátor s hostem, a tak nervozita z hosta brzy opadne.

Martina Maška napadá hned další výhoda. Stačí se projít po budově Českého rozhlasu a potkáte řadu osobností. A když se jednou do roka stane, že do živého vysílání host nedorazí nebo se na poslední chvíli omluví, rychle se najde náhradník. Jedním z nich byl třeba Břetislav Tureček, někdejší zpravodaj na Blízkém východě, který v listopadu 2012 mluvil o aktuální situaci v Izraeli.

Každý den jedna osobnost. Zdá se vám, že je Česko příliš malé na to, aby se tu našla taková spousta lidí? Podle Martina Maška jsme sice malý národ, ale na relativně nízký počet obyvatel máme celou řadu zajímavých umělců, odborníků, oceňovaných vědců, historiků, ekonomů nebo lidí s inspirativními životními příběhy.

Martin Mašek vzpomíná na generála Sedláčka

Politika do vysílání Hosta Radiožurnálu nepatří. „Jednou mě nejmenovaný režisér upozornil, že by rád mluvil o politické situaci,“ vzpomíná Martin Mašek, který jeho nápad odmítl. Pokud však přijde do studia ekonom, jenž například patří mezi odpůrce Evropské unie, za nějakou dobu by měl ve vysílání zaznít také názor proevropsky laděného odborníka. Roli „vyvažovatele“ na sebe během vysílání bere moderátor.

Martin Mašek s moderátorkou Lucií Výbornou a fotografem Tomášem Novákem při focení kalendáře Radiožurnálu

Martin Mašek rád vzpomíná na generála Tomáše Sedláčka, který byl hostem Radiožurnálu v roce 2011. Když ho poprvé slyšel v televizi, překvapilo ho, jak mladistvě zněl jeho hlas a že nezahořkl. Stejně tak připomíná Vlastu Chramostovou a Stanislava Milotu, kteří přišli do studia Radiožurnálu symbolicky 21. srpna 2013.

Ty největší osobnosti se podle Martina Maška prozradí sami – před vysíláním sedí tiše v koutku a čekají, než si pro ně někdo přijde.

autor: šše
Spustit audio