V unikátním dokumentu zní Václav Havel z roku 1968

18. srpen 2013

Václav Havel, jak jste jej ještě neslyšeli, herec Jan Tříska a dramatické srpnové dny roku 1968. To všechno uslyšíte v dokumentu Tomáše Černého Jsme s vámi, buďte s námi!, který oživuje záznamy z dob srpnové okupace. Radiožurnál dokument odvysílal 5. srpna a v repríze také 18. srpna.

Jeden z největších rozhlasových objevů za dlouhou dobu. Tak je možné bez přehánění označit unikátní záznamy vysílání ze srpna roku 1968, k nimž se rozhlas nedávno dostal. Jde o dlouho hledané nahrávky z dramatických dnů okupace.

Jména tehdejších rozhlasových „moderátorů“ a komentátorů aktuálního dění přitom nejsou jen tak ledasjaká. Byli jimi herec Jan Tříska a dramatik Václav Havel, kteří se v roce 1968 podíleli na rozhlasovém vysílání z Liberce.

Václav Havel

Neuvěřitelné odhalení

V tom, že unikátní nahrávky mohou po dlouhých letech opět zaznít v rozhlasovém éteru, sehrála svou roli vlastně náhoda.

Největší zásluhu na tom má liberecký posluchač Vladimír Beran. Ten na srpnovou okupaci 1968 vzpomíná se slovy: „Upadl jsem do apatie, ve které jsem byl schopen jen zapnout magnetofon a nahrávat vysílání rozhlasu. Poslouchal jsem Prahu, ale také stále častější vstupy ‚svobodného vysílače Liberec‘.“

Právě pásky, které Vladimír Beran v roce 1968 pořídil, nedávno nabídl jeho syn Českému rozhlasu k poslechu a digitalizaci – a neuvěřitelné odhalení bylo na světě. Šlo o dlouho hledané unikátní záznamy z dramatických srpnových dnů s hlasy tehdejších „moderátorů“: herce Jana Třísky a dramatika Václava Havla.

V premiéře na Radiožurnálu

Po dlouhých 45 letech se části tohoto srpnového vysílání opět dostaly k posluchačům. Jsou totiž součástí dokumentu Tomáše Černého Jsme s vámi, buďte s námi!

„V dokumentu zní i vzpomínky dvou hlasatelů Československého rozhlasu Jiřího Kadlece a Vladimíra Fišera,“ říká Tomáš Černý. „Ten první měl službu večer 20. srpna 1968 a krátce před tím, než šel číst zprávy ve 23 hodin, debatoval s kolegou ze zpravodajské směny o tom, co by se stalo, kdyby ‚sem na nás vtrhli‘.

A Vladimír Fišer místo toho, aby po půlnoci z 20. na 21. srpna otevřel víno a oslavil s kolegyněmi techničkami své 34. narozeniny, dostal nečekaný dárek v podobě prohlášení ÚV KSČ ke vzniklé situaci. Byl tak první, kdo provolání ‚všemu lidu Československé socialistické republiky‘ do éteru četl.“

autoři: Tomáš Černý , als
Spustit audio