Zprávy na povel. Chytrý reproduktor vám nově přehraje i Radiožurnál

14. březen 2018

Chceme, abyste si mohli rozhlasové vysílání pustit úplně všude. A tak se Český rozhlas zajímá také o chytré reproduktory, které můžete ovládat jednoduše hlasem. Nově si můžete na jednom z nich – Amazon Echo – pouštět pravidelné zprávy z Radiožurnálu přes hlasovou asistentku Alexu.

Hlasoví asistenti mohou přehrávat hudbu i rádio, ovládat některé domácí spotřebiče, odpovídat na otázky, nastavit budík, zjistit, jaké je počasí a dopravní situace a mnoho dalšího. Novinky se učí každý den.

Oficiálně se v České republice už prodávají. Češtinu ale zatím neovládají, což by měla být podle našich informací jen otázka času. Zatím asistenti rozumí anglicky, německy, japonsky a francouzsky.


Alexa zatím neumí česky, což zpomaluje její tuzemské rozšíření. I tak se ale prodávají stovky kusů měsíčně. Chceme, aby si zpravodajství mohli poslechnout majitelé chytrých reproduktorů i na této nové a v zahraničí velmi populární platformě.šéfredaktor Radiožurnálu Ondřej Suchan

Jednou ze základních dovedností reproduktorů je takzvaný „Flash briefing“. Ten umožňuje poslech nejnovějších zpráv od vybraných vysílatelů. A právě zprávy z Radiožurnálu si nově může pustit každý, kdo vlastní Amazon Echo.

Jak na to?

Nemusíte nic ručně zapínat ani ladit. Stačí pouze říct: „Alexa, what’s my news.“ Amazon Echo pak přehraje poslední zpravodajskou relaci Radiožurnálu. Zprávy si bere přímo z vysílání každou hodinu,. Takže uslyšíte nejčerstvější zpravodajskou relaci.

Čtěte také

Pokud už máte zařízení Amazon Echo, stačí si v jeho mobilní aplikaci či na webu přidat „Český rozhlas Radiožurnál – zprávy“ jediným kliknutím do svého Denního briefingu. Kromě Radiožurnálu můžete poslouchat české zprávy také v angličtině či němčině. Ty se přebírají každý den z vysílání Radia Praha.

Český rozhlas chce s hlasovými asistenty pracovat dál

I když nevíme, kdy se Alexa nebo další asistenti naučí česky, chceme svůj obsah v hlasových asistentech dál rozšiřovat, abychom na to byli připravení. Co nejdříve chceme nabídnout zpravodajství i v hlasových asistentech Google Home a Apple Homepod.

Ty se už v Česku také prodávají. Kromě zpráv by se asistenti mohly naučit přehrávat také ostatní rozhlasové pořady, podcasty i online vysílání Radiožurnálu a dalších stanic.

V zahraničí je Amazon Echo jedním z největších prodejních hitů současnosti. Podle odhadů společnosti Gartner bude mít 75 % amerických domácností v roce 2020 alespoň jeden chytrý reproduktor.

autor: Radiožurnál
Spustit audio