Kateřina Emmons si tvrdý trénink pochvaluje

25. leden 2012
Zblízka

Myslíte si, že se dá sportovní střelba trénovat přes internet? Dá. Olympijská vítězka Kateřina Emmons tento způsob praktikuje po většinu roku se svým otcem a trenérem Petrem Kůrkou. Ten totiž po olympiádě v Pekingu kývl na nabídku vést australskou reprezentaci, dceru přenechal kouči Milanu Bakešovi a odstěhoval se k protinožcům.

Loni však vycítil, že Kateřina jeho pomoc potřebuje, a tak jí začal čím dál víc radit. A to právě prostřednictvím internetu. Párkrát do roka se však Kateřina Emmons s otcem sejde na tréninku i osobně. Třeba když Petr Kůrka vezme Australany na soustředění do Plzně.

Kateřina Emmons střílí po boku pěti Australanů s krátkými pauzami jednu ránu za druhou, otec její výsledky pozoruje na monitoru s odstupem zhruba dvou metrů. Většinou je zamračený, usměje se jen občas. A také ke své dceři přistupuje jen málokdy.

Petr Kůrka do tréninku nezasahuje

„Do tréninku nezasahuji, pokud nevidím něco, co jde vyloženě mimo správnou osu. Závodníci, kteří pode mnou trénují, si musí říct sami, pokud něco chtějí. Když něco vidím, řeknu jim to, jinak jen sedím na židli, což může vypadat, jako kdybych nic nedělal,“ uvažuje Petr Kůrka. „Když však vidím, že je vše v pořádku a střelec se soustředí tak, jak je třeba, není třeba nic dělat,“ domnívá se.

Svým australským svěřencům radí Petr Kůrka o poznání častěji. Kontroluje jejich správný střelecký postoj, dvěma z nich dokonce vyměřuje ideální mezeru mezi chodidly. Postřehy ohledně Kateřiny si uchovává v paměti a probere je s ní obvykle po tréninku.

„Když je nějaký problém, který musíme řešit, trvá porada i několik dní. Běžná konzultace během tréninku nebo závodu může trvat jen půl hodiny,“ usmívá se Petr Kůrka.

Kateřina Emmons přiznává, že jeho rady bere téměř za svaté. „Už jen proto, že právě táta řekne, že takhle je to dobré a líbí se mu to, nebo naopak. Mám v něj důvěru, už jsme spolu toho zažili tolik a vždycky to dobře fungovalo,“ vysvětluje.

Asi byste neřekli, že trojnásobná olympijská medailistka na svém otci-trenérovi nejvíce oceňuje jeho tvrdost. „Asi to opakuji často, že je takový tvrdší oproti ostatním trenérům, ale on pak člověk zjistí, že to vlastně potřebuje,“ pochvaluje si Kateřina Emmons.

Simulace závodu je inspirující

„Kačka ví, že jsem v některých věcech nekompromisní a jdu za svým cílem stejně tak, jako by za ním měl jít závodník. Pokud to nedělá tak, jak si myslím, že by to dělat měl. Nemám rád lenost, v tom jsem tvrdý a umím i zvýšit hlas,“ upozorňuje Petr Kůrka, který strávil během lednového soustředění se svou staronovou svěřenkyní něco málo přes čtrnáct dní.

Na střelnici ji měl pod dohledem pětkrát v týdnu dvě až pět hodin. A v závěru tréninku jí téměř vždy nasimuloval finále závodu. Hlavním přínosem je otestování závodního rytmu.

Pro Australanku Aletheu Sedgmanovou jsou vzájemné souboje inspirující. „Je trochu děsivé s Kateřinou Emmons střílet, protože vím, jak je dobrá. Zpočátku jsem ji sledovala a snažila se něco odkoukat. Je hodně klidná, to je její styl,“ vysvětluje.

Zatímco Alethea Sedgmanová se na londýnskou olympiádu pravděpodobně nepodívá, její vzor Kateřina Emmons ano. A jaké umístění by potěšilo jejího otce a trenéra Petra Kůrku?

„Spokojenost by byla samozřejmě s finále ve vzduchovce, a pokud by to byla pozice, která by ji opravňovala k pomýšlení na medaili, tak by to bylo vynikající,“ uzavírá.


Zvětšit mapu polohy střelnice

autor: jsu
Spustit audio