Kulhavého provázejí vysoká očekávání všude. I v dětském domově

1. únor 2012
Zblízka

Když vynikáte v některém oboru vysoko nad ostatní, do jisté míry přestáváte být soukromou osobou. Pravda, třeba takový elitní heraldik to pociťuje minimálně oproti špičkovým umělcům nebo sportovcům. Ti jsou zase opačným extrémem. U sportovců platí, že si jejich úspěchy tak trochu přivlastňujeme, při nezdaru je kritizujeme a rádi je úkolujeme. Cyklista Jaroslav Kulhavý letos dostal za úkol vyhrát olympijský závod.

Součástí jeho přípravy je i snaha vyrovnat se s očekáváním, které ho pronásleduje všude. I při tak zdánlivě nevinné akci, jakou je jeho tradiční dobročinná návštěva v západočeském Dětském domově Trnová.

„Dobrý den,“ vítají děti sborově Jaroslava Kulhavého. Mají radost, že jim někdo přijel zpestřit jejich obvyklý program, a je jim naprosto lhostejné, jak umí jezdit na kole nebo jestli z londýnských her přiveze zlatou medaili. Předvádějí mistrovi světa své hračky, tahají ho za nohavici, oslovují ho „strejdo“ a nechávají se od něho zvedat do výšky.

To, že se jedná o nejlepšího bikera na světě, netuší nikdo z nich. „Dětem je to jedno. Jsou upřímné a nezáleží jim na tom, co se děje. To se mi líbí,“ usmívá se Jaroslav Kulhavý.

Dnes je skutečnou sportovní hvězdou

I proto v poslední době jezdí do dětského domova ve vsi severně od Plzně každý rok. Pokaždé předá dárkový šek na desetitisíce korun od hlavního sponzora Českého poháru horských kol, podívá se, co děti získaly nového za předchozí příspěvek, a také si uvědomí, jaký on sám zase udělal ve své kariéře pokrok.

Děti si přítomnost Jaroslava Kulhavého užívají, ale ne proto, že je cyklistickým šampiónem

„Když jsme sem před čtyřmi lety přivezli Jardu Kulhavého jako vítěze Českého poháru horských kol, tak jeho jméno takřka nikdo neznal. Před dvěma lety už to byla vycházející hvězda, loni hvězda a letos už mega hvězda. Byl problém ho sem dostat z časových důvodů,“ všímá si proměn kvalit, vytíženosti i marketingové hodnoty Jaroslava Kulhavého jednatel hlavního sponzora Českého poháru horských kol Karel Svoboda.

„Přijel dobrý chlapec na kole a teď k nám jezdí mistr světa. To tu ještě nikdy nebylo. Cítím z něj, že je zaneprázdněný. Je od něj hrozně hezké, že si najde chviličku a přijede,“ přidává se ředitelka domova Helena Tichá, která na rozdíl od zdejších dětí umí ocenit, jaká osobnost do Trnové každý rok zavítá.

Své sportovní úspěchy si Jaroslav Kulhavý užívá

Kulhavý nejezdí sám. Návštěvy domova v Trnové pojímá jako výlet s přítelkyní Martinou Šmejkalovou. Může tak jít vlastně i o test výdrže a trpělivosti, zkrátka o přípravu na případné společné rodičovství.

„Zatím dítě neplánujeme, ale časem třeba možná. Já jsem mezi dětmi ráda. Dříve jsem se tím živila. Hlídala jsem děti, takže jsem zvyklá,“ říká Martina Šmejkalová.

Jaroslav Kulhavý v kýčovité krajině na olympijské trati Hadleigh Farm

Jaroslav Kulhavý je zase zvyklý, že rok od roku se jeho jméno stále více mění v marketingový nástroj a značku. To se projevuje i v takové instituci, jako je dětský domov.

„Je to spojeno s výsledky, které jsem zajel. Jde o postup. Na jednu stranu je to příjemné, na druhou stranu jsou s tím spojeny také negativní stránky. Celkově si to však užívám a jsem rád, že můžu podpořit různé projekty,“ uvažuje.

Přijede příště jako olympijský vítěz?

Ani při podpoře dětí v náhradním domově se Jaroslav Kulhavý nevyhne vysokým očekáváním a nadějím, které do něj jeho okolí včetně Karla Svobody vkládá. „Přáli bychom si, aby tady příští rok peníze předával už popáté a nejlépe v roli olympijského vítěze,“ doufá Svoboda.

„Asi se ode mě nic jiného nečeká, ale všichni lidi vědí, že jde o jediný závod. Můžu být před závodem tři dny nemocný, můžu mít defekt. Startuje nás padesát najednou, takže rizika budou,“ popisuje Jaroslav Kulhavý.


Zvětšit mapu: Dětský domov Trnová

autor: jkb
Spustit audio