Ondřeji Synkovi chybí při tréninku šplouchání vody

7. březen 2012
Zblízka

Zima má pro veslaře v českých podmínkách jednu velkou nevýhodu – nemohou trénovat na vodě. Velkou část přípravy tak oddřou zavření v místnosti na trenažéru. To se týká i skifaře Ondřeje Synka, velké medailové naděje pro letní olympiádu v Londýně.

„Na trenažéru netrénuji techniku, ale spíš fyzičku. Po fyzické stránce se na něm dá připravit možná i lépe než na vodě,“ vysvětluje Ondřej Synek, na něhož tentokrát čeká v několika časových intervalech 18 kilometrů.

S malými výjimkami trénuje denně třífázově. Kromě trenažéru chodí v zimě také běhat a cvičit do posilovny. A jak říká jeho trenér Milan Doleček, nic neošidí, i když se mu občas do tréninku nechce.

Trenér ho musí hlídat

„Třeba do toho nejde s takovou chutí a razancí, ale jde a trénuje. Ondřej je typ sportovce, kterého musím brzdit, aby netrénoval příliš intenzivně, aby trénink nepřehnal a byl schopný ho celý splnit,“ popisuje Milan Doleček. „Když se do tréninku pustí bezhlavě a s veškerou vervou, je zbytek týdne marný, protože se hned na začátku úplně odrovná. Proto ho musím trochu hlídat,“ dodává.

Mistr světa z roku 2010 trénuje v loděnici pražské Dukly, v místnosti, která připomíná obývací pokoj. Jen s tou výjimkou, že místo nábytku tu najdete několik trenažérů a na zemi je natažená igelitová plachta. K navození přírodního prostředí by mohla pomoct Synkovi snad jedině videoprojekce.

Vyhrajte luxusní pobyt na olympiádě v Londýně

„To by nepomohlo. Musela by také šplouchat voda a vesla. Trenažér je jiný,“ soudí Ondřej Synek. S těmito podmínkami se musí poprat i tentokrát.

Jak vlastně vypadá samotný trénink? Záleží na tom, aby celé dvě minuty dokázal jet, nebo je třeba si dávat pozor také na počet ujetých kilometrů? „Asi minutově. Důležité je, abych celé dvě minuty skutečně jel a současně měl také dobrý průměr výkonu. A když to někdy nejde, tak to nejde,“ nastiňuje Ondřej Synek s tím, že někdy už trénink skutečně vzdal.

„Je to těžké. Po předchozím náročném dni dvě minuty někdy nezvládám ujet. To se stane spíš jen výjimečně,“ přiznává.

Zvládnout dvě minuty není jen tak

Česká medailová naděje pro olympiádu nakonec zvládla celou tréninkovou dávku. Poté přišel můj čas zajezdit si na trenažéru pod dohledem mistra světa a jeho trenéra. Jakou dávku bych mohl zvládnout?

„Nevím, ale od lidí, co občas jezdí ve fitness centrech, vím, že ujedou asi kilometr. Když budete mít průměr 2,00, znamená to čtyři minuty na kilometr, tedy dvě minuty na 500 metrů. Uvidíme, jak vám to půjde,“ říká Ondřej Synek

Poté mi trenér Milan Doleček vysvětlil techniku a já se mohl vydat na tréninkový kilometr. „Tenhle průměr je tak za žáky,“ hodnotí Milan Doleček s úsměvem. „Nejdřív je třeba ruce pořádně natáhnout a pak vytáhnout i ramena a záda,“ dává pokyny během tréninku.

„Už budete na dvou minutách. Dobrý, jsou tam dvě minuty,“ chválí mě ještě. Myslím, že veslování není sport pro mě.


Zvětšit mapu polohy loděnice pražské Dukly

autor: mva
Spustit audio