400 dětí se nakazilo HIV. Viník? Neznámý

12. březen 2012
Zblízka

Byla to trestuhodná nedbalost, tragická náhoda, nebo cynický zločin? Touto otázkou se vracíme k případu více než 400 libyjských dětí nakažených na konci 90. let virem HIV. Kaddáfího režim z toho obvinil pět bulharských zdravotních sester a palestinského lékaře. Dodnes však nikdo přesně neví, co se tehdy v dětské nemocnici v Benghází stalo.

Právě tady, v dětské nemocnici v Benghází, to všechno před 14 lety začalo. V březnu 1998 přijela do Libye pracovat pětice bulharských zdravotních sester. Snad chtěly pomáhat africkým dětem, nebo je lákala vidina vysokého výdělku, který tehdy Muammar Kaddáfí zahraničním specialistům nabízel.

Africký sen se změnil v nejstrašnější noční můru. Zdravotnice strávily ve vězení devět let. Vyšetřovatelé je mučili tak dlouho, až z nich dostali přiznání. Před rozsudkem smrti je zachránila až intervence tehdejší manželky francouzského prezidenta Cecile Sarkozyové.

Podezřelou látku sestry dostaly od tajemné organizace

Lékaři o tomto případu dodnes nechtějí před cizinci mluvit. Vysílám proto k primáři svého známého doktora Adama Almisárího.

„Primář tvrdí, že bulharským sestrám a palestinskému lékaři někdo dodal látku, o níž tvrdili, že je bezpečná a že ji zdravotníci mají otestovat. Organizace, která tuto látku zprostředkovávala, následně zmizela,“ vysvětluje.

K událostem tenkrát došlo v jediné pediatrické klinice ve východní Libyi. Nakažené děti, mezi nimiž byli i kojenci, byly následně převezeny do jiné nemocnice, která vznikla speciálně za tímto účelem.

Nemocniční chodby působí ponuře

Infikovali dceru, onemocněla i matka

Více než 400 infikovaných dětí lékaři izolovali na okraji Benghází v budově bývalého pasťáku. Asi 50 z nakažených dětí už zemřelo, poslední před několika dny.

Do jedné z místností speciální nemocnice během rozhovoru vchází arabský mladík. Jeho sestra a neteř onemocněly AIDS.

„Moje sestra tenkrát rodila. Neteři naočkovali virus HIV a sestra se jím infikovala při kojení. Neteři je teď 13 let. Nakazili ji, když měla 40 dní,“ vzpomíná.

„Od státu jsme dostali milión dolarů odškodnění. Teď bychom chtěli odjet na léčení do Itálie,“ doplňuje.

Poškozené rodiny podezřívají Kaddáfího

Kaddáfí původně požadoval, aby odškodnění zaplatily evropské země včetně České republiky, a to odpisem dluhů. Nakonec peníze vyplatil ze státní, tedy ze své kapsy. Příbuzní obětí to považují za nepřímý důkaz jeho zločinu.

„Když tehdy rodiče se sestrou přišli do nemocnice, řekli jim, že přijeli nějací evropští specialisté, kteří budou děti léčit. Vzali děti a odnesli je jinam, kde jim naočkovali virus HIV. Myslím si, že to Kaddáfí udělal schválně. Bylo to v době mezinárodního embarga a on chtěl světu ukázat, jak tím lidé v Libyi trpí,“ soudí mladík.

Do této nemocnice přibližně třikrát každý týden dochází i Safa, mladá dívka, které je 16 let. Nakazila se, když jí byly dva roky. „Psychicky jsem na tom dobře. Věřím v Boha a to mi hodně pomáhá,“ říká Safa, kterou doprovází otec.

16letá Safa se chce stát právničkou

Její tělo trpí. Má neustálé záněty močových cest a hepatitidu, což znamená problémy s játry a podobně.

Vyšetřování dosud neskončilo

Všechny postižené rodiny se spojily do jedné organizace, která požaduje začátek nového vyšetřování tohoto otřesného případu.

„Myslíme si, že za to může Kaddáfí, že to všechno vymyslel on. Je to jako s oním letadlem nad Lockerbie. Bulharské sestry jsou v tom nevinně – nevěděly, co v injekcích bylo. Kaddáfí se to pak pokoušel svést i na Mossad, ale to je k smíchu,“ domnívají se.

Svou nemoc si půvabná Safa nepřipouští. Chce studovat právo. Mimo jiné i proto, aby zjistila, co se s ní stalo a kdo je za to zodpovědný.


Zvětšit mapu: všechno začalo před 14 lety v Benghází

autor: mdo
Spustit audio