Felinoterapie: když se z kočky stane doktor

29. březen 2012
Zblízka

Neobvyklé hosty mívají pravidelně lidé, kteří žijí v Domově Pod Lipami ve Smečně na Kladensku. Navštěvovat je totiž chodí kočky. Právě ony jsou hlavními aktérkami felinoterapie. Tahle léčebná metoda, při níž si lidé mohou zvíře pohladit nebo si s ním povídat, pomáhá zejména osamělým seniorům.

Je úterý krátce po páté hodině odpoledne. Jana Jandová a Alena Nováková z občanského sdružení Devět životů začínají obcházet pokoje domova pro seniory ve Smečně.

V náručích nesou kočky. Jana drží velkého, elegantního kocoura rasy Sphynx jménem Kakao a Alena černočernou Báru, kterou její dobrodružný kočičí život připravil o jednu nohu.

Kočky slouží jako prostředníci mezi lidmi

Jednou z těch, kteří kočičí návštěvníky netrpělivě očekávají, je Jiřina Vochomůrková. V domově žije už delší dobu. Celý život měla své vlastní kočky, a tak je citelně postrádá.

„Jen si ji podrbejte, paní Vochomůrková. Bára to miluje,“ pobízí ji Alena Nováková. „Možná vás však poslintá.“

Stejně jako paní Vochomůrková jsou na tom i mnozí další. I jim pomáhá felinoterapie, jak se tato u nás dosud málo známá terapeutická metoda nazývá.

„Kočky považuji za prostředníky. Navážete přes ně kontakt s člověkem, který si chce povídat i s vámi,“ domnívají se Jana s Alenou. „Jsme cizí. Starší lidé nám tak mohou říct to, co jiným nemohou, protože je neposlouchají. Díky zvířátku přestávají být nedůvěřiví.“

Peníze nechybí, lidé a kočky však ano

Občanské sdružení Devět životů do Domova Pod Lipami ve Smečně dochází přes rok. Zatím k oboustranné spokojenosti.

„Kočky samozřejmě podobná návštěva vyčerpá. Je pak třeba dát jim doma něco dobrého jako odměnu a nechat je v klidu, ať relaxují,“ dozvídám se.

Felinoterapie není drahá metoda, je však náročná jinak. „Potřebné finance jsme schopny obstarat, protože jde vlastně jen o peníze na benzín. Obtížnější však je sehnat zvířata a také lidi, kteří by obětovali jednu hodinu týdně, aby se vypravili k lidem, kteří to potřebují,“ uzavírají členky občanského sdružení Devět životů.


Zvětšit mapu: v domově Pod Lipami pomáhá felinoterapie

autor: era
Spustit audio