RPG chce bourat domy v karvinském Novém Městě. Místním se to nelíbí

17. duben 2012
Zblízka

Celý život poctivě pracovali, zvelebovali si byty a platili nájem. Teď se musí stěhovat jinam. Přetrhat kořeny však nechtějí. Takový osud potkal řadu rodin z karvinské části Nové Město. Původně upravená lokalita se totiž časem proměnila v ghetto. Domy jsou zdevastované a mnohé už mají zazděná okna, aby se do nich nedostali zloději kovů. Vlastník domů, kterým je společnost RPG, oznámil, že do budov neinvestuje ani korunu a chce je zbourat.

Stojíme před betonovou ohrádkou, kde mělo být původně pískoviště pro děti. Dnes jsou v něm jen odpadky – papírové krabice, polystyrén nebo střepy.

„Bylo to tu jiné. Tady byly lavičky, tu byly řetězy kolem zahrádek, tedy úplně něco jiného. Však už tu bydlím 48 let,“ říká poblíž pískoviště plného střepů 72letá paní Jiřina. Ani ona se nemůže smířit s tím, že se místo, kde žije, stalo ghettem.

„Bydlí tu mladí lidé, ale nikomu se nechce uklízet,“ konstatuje. „My jsme vždycky zametali chodníky a cesty, ale dnes je lidem jedno, kde bydlejí. Na chodbách je špína. Škoda mluvit,“ domnívá se paní Jiřina.

Rodiny horníků bydlí vedle sociálně slabých

Domy, které patří společnosti RPG, poznáte snadno. Mají zazděná okna do sklepů i na schodiště. A když nájemníci uvidí v mé ruce mikrofon, ochotně přicházejí blíž.

„Je to hrozné. Mám tři děti a na chodbě je tma, takže ve tmě musíme chodit i po schodech,“ popisuje jedna z místních žen.

V Novém Městě se promíchali starousedlíci, většinou rodiny horníků, s nájemníky ze sociálně slabých vrstev. Mnohé byty jsou navíc už opuštěné a mizí z nich vše kovové. Kromě výbuchu sociálních konfliktů tu hrozí i skutečná exploze.

RPG další investice odmítá

„Nacházíme se před domem, který jsme museli evakuovat kvůli unikajícímu plynu. Bylo nám oznámeno, že po celém domě je cítit plyn,“ nastiňuje policista Václav Ožana. „Nakonec jsme zjistili, že z jednoho opuštěného bytu odcizil neznámý pachatel průtokový ohřívač vody,“ dodává.

Petr Handl z firmy RPG, která domy vlastní, má jasný závěr. Do těchto domů nehodlá společnost investovat ani korunu a nájemníci se budou muset odstěhovat jinam. „Dospěli jsme k názoru, že je tu několik objektů, které se nacházejí ve špatném stavu a jejich revitalizace by byla neekonomická,“ tvrdí.

Deset domů zřejmě čeká demolice. Stěhovat se musí i paní Věra, která mi jde naproti s košem na odpadky a bojovně pronáší kritiku na vlastníka domů. Nový byt se jí nelíbí. „Stěhujeme se prakticky pod nátlakem. Byt sice máme, ale ve špatném stavu. Budeme si muset všechno koupit. Přitom jsme tu žili tak dlouho,“ říká.

Nepomůže ani tým odborníků

Když zavzpomíná na časy, kdy tu s manželem začínali, něco se v bojovné ženě zlomí. „Člověku se chce brečet. Manželovi je 72 let, mně 60. A teď musíte chodit, každého prosit, zařizovat a také všude platit,“ vzlyká.

Petr Handl z RPG však odmítá, že by s nájemníky dostatečně neřešili stěhování a stav nových bytů. „Pro jednání s těmito lidmi máme vyčleněný tým. Je pochopitelné, že komunikace se 117 rodinami zabere nějaký čas, nicméně každý z nájemníků od nás dostává nabídku bytu, do něhož se může přestěhovat,“ osvětluje.

Jenže jak jsem mohla sama poznat, ani týmy vyškolených specialistů nezastaví potoky slz z očí nájemníků, kteří se musí stěhovat, přestože nic špatného neprovedli.


Zvětšit mapu karvinské čtvrti Nové Město

autor: ada
Spustit audio