Horse Guards, chlouba britské tradice. Bude provázet i olympiádu

Maratónský běh pod okny Buckinghamského paláce, triatlon v Hyde Parku a další závody hned vedle turistických atrakcí britské metropole – tím je výjimečná londýnská olympiáda. Slavné kulisy, ve kterých budou sportovci zápolit o medaile, vám představíme v našem seriálu.

Přímo v centru Londýna, velmi blízko premiérského sídla v Downing Street, budou hrát plážoví volejbalisté. Velkou šanci být mezi nimi mají i tři české dvojice – Přemysl Kubala s Petrem Benešem, Hana Klapalová s Lenkou Háječkovou a Kristýna Kolocová s Markétou Slukovou.

Dočasný stadión pro patnáct tisíc diváků vzniká na přehlídkovém prostranství královské jízdní gardy. Původně to bylo kolbiště pro rytířská klání, dnes tady stovky turistů sledují každodenní střídání stráží.

Na rozlehlé prostranství se v lehkém poklusu blíží dvanáctičlenný jízdní oddíl. V sedlech černých koní sedí muži v modrých kabátcích, kterým se na hlavách třpytí přilby s červenými chocholy.

Ceremoniál střídání stráží trvá půl hodiny. Působivý rituál se s neměnnou pravidelností opakuje už 350 let.

„Regiment založil král Karel II. v roce 1660. Když se po obnovení monarchie vracel do Anglie z holandského exilu, přivedl si s sebou i skupinu nejvěrnějších přívrženců, kteří vytvořili jeho osobní stráž. Připojil k nim jízdní oddíl a tato jednotka střeží bezpečnost britského panovníka dodnes,“ říká Martin Westwood z muzea královské jízdní gardy v Londýně.

Horse Guards Parade, Londýn

Podle tradice musí být kůň černý, protože Karel II. byl přesvědčen, že na bitevním poli budí černí koně větší hrůzu. Kůň, který nese buben, může mít jakoukoliv barvu, a kůň trubače je bílý. Trubač dává v bitvě signály a není ozbrojen. Má tedy určitou ochranu, a proto bílého nebo šedého koně, aby byl dobře vidět a nebyl zasažen. Tahle tradice se udržuje dodnes.

Krásné muže v parádních uniformách obdivují mladé turistky

Jakmile nová hlídka stráž převezme, ta vystřídaná míří zpátky do kasáren. Kavaleristé ve stráži se pak po dvou střídají u brány Horse Guards. I když je okukují a fotografují se před nimi turisté, hladce oholení a dokonale upravení muži se musejí stále tvářit důstojně a nesmějí mluvit. V krajním případě mohou pouze dávat strohé pokyny.

Pozornost přitahuje jejich odění včetně vysokých kožených bot. Lidé jim do nich často házejí mince, mladé dívky papírky s telefonními čísly. Vojáci jsou součástí kavalérie, která má tisícovku mužů a je elitní jednotkou britské armády.

Londýn, královská jízdní garda

„Tři stovky mužů vykonávají ceremoniální službu. Slouží jako osobní stráž královny a při nejrůznějších státnických událostech. Dalších sedm set vojáků působí v motorizovaných bojových jednotkách, které prošly válkou o Falklandy a zúčastnily se mezinárodních mírových misí a humanitárních operací na Balkáně, v Iráku nebo v Afghánistánu,“ vysvětluje Martin Westwood.

S historií kavalérie seznamuje muzeum v budově Horse Guards. Představuje uniformy vojáků, součásti jejich výstroje, královské standarty, hudební nástroje, ale třeba i fotbalovou čepičku Jackyho Charltona, slavného hráče Leeds United a anglické reprezentace, který také sloužil v regimentu.

V muzeu jsou vystavena i nejrůznější vyznamenání, včetně medaile, kterou královna Alexandra udělila koni jménem Freddy.

„Freddy jako jediný kůň přežil búrské války a vrátil se z jižní Afriky do Británie. Legendárním čtyřnohým členem kavalérie se stal také kůň Seften, jeden z těch, kteří přežili bombový útok Irské republikánské armády v roce 1982 v londýnském Hyde Parku. Zahynuli při něm čtyři vojáci a sedm koní,“ dodává Martin Westwood z muzea královské jízdní gardy v Londýně.

autor: jas
Spustit audio