Nikdy jsem na velkých závodech nepropadla, věří si střelkyně Emmons

16. květen 2012
Zblízka

Znáte Kateřinu Emmons jako usměvavou sympaťačku? Dokážete si ji představit zamračenou? Jestli ne, měli byste ji vidět, pokud se jí při závodě nedaří. Nebo se můžete spolehnout na popis v naší reportáži. Tentokrát jsme se vydali za Kateřinou Emmons do Plzně na Velkou cenu osvobození.

Kdyby se mělo rozhodovat jen na základě výrazu Kateřiny Emmons, tak by to asi slavné nebylo, protože olympijská vítězka se často mračí a vůbec nevypadá, že by závod měl dopadnout dobře.

Kvalifikaci přihlíží i její otec a trenér Petr Kůrka. „Kaboní se vždycky, když jí to nejde,“ potvrzuje. „Mohl bych jí pomoct,“ zamýšlí se. „Každá negativní emoce totiž rozptyluje střelce. S takovým člověkem by bylo lepší si promluvit.“

Kateřina Emmons vzteky odhazuje poslední desítku terčů. Je vidět, že tento závod se jí nepodařil.

Na Velké ceně osvobození zabodovala Adéla Sýkorová

„Bezradnost,“ shrnuje své dojmy. „Závod probíhal asi jako poslední tréninky a docela mě to překvapilo. Nečekala jsem, že by se něco mohlo pokazit,“ zamýšlí se Kateřina Emmons poté, co si otřela pár slz a s otcem rozebrala situaci.

V Plzni vyrostla, střelnice ve čtvrti Lobzy je její domácí, proto tu chce pokaždé uspět. A to i kvůli rodině, která to má za humny a přišla ji podpořit. Jenže částečně také vinou zranění a tréninku zaměřeného spíš na malorážku než vzduchovku to Kateřině na Velké ceně osvobození nevyšlo.

Dalšímu odpočítávání přihlížela Kateřina Emmons netradičně jako divačka. Mohla tedy držet palce trojici svých reprezentačních kolegyň, z nichž nejvíce se dařilo Adéle Sýkorové, která také poletí do Londýna.

Adéla Sýkorová nakonec skončila druhá, ale o tom, že by svou zkušenější a úspěšnější kolegyni zastoupila, mluvit nechce. „Ne. Myslela jsem, že Katka bude mít lepší výsledek, ale nějak jsem tomu nevěnovala pozornost,“ popisuje.

Kateřina Emmons se olympiády neobává

Kateřina Emmons si však spravila chuť na světovém poháru v Miláně, který vyhrála jedinou desetinou bodu od světového rekordu. Do olympiády ji čekají ještě další tři závody, na kterých si bude moct otestovat svoje zdraví i nervy.

A že by v Londýně přišel podobný výpadek jako v Plzni? Toho se prý neobává. „Nebojím se. Pokud samozřejmě neselže hlava nebo nebudu nervózní. Nikdy jsem nepropadla na velkém závodě,“ věří si Kateřina Emmons.

Tři olympijské medaile, dvě ze světových šampionátů a pět z evropských závodů jsou toho jasným důkazem.


Zvětšit mapu polohy plzeňské střelnice

autor: jsu
Spustit audio