Parašutisté byli skuteční hrdinové, říká voják

Českoslovenští parašutisté, kteří byli za války shozeni do protektorátu, byli součástí několikatisícového zahraničního vojska. Tvořili ho muži, kteří po okupaci českých zemí nacistickým Německem a vzniku Protektorátu Čechy a Morava odešli do ciziny, aby se mohli podílet na boji proti Němcům. Jednalo se jak o piloty, tak o příslušníky pozemních vojsk. Jejich první kroky směřovaly hlavně do Polska, následně do Francie. Po její kapitulaci se přesunuli na britské ostrovy.

V minulém dílu našeho seriálu jsme se ohlédli za českými kolaboranty s nacistickou mocí.

Několika tisícovkám československých vojáků se podařilo dostat na lodě, které je přepravily do Anglie. Už od roku 1941 tam působila 1. československá smíšená brigáda, která byla pověřena obranou určitých pobřežních úseků pro případ německé invaze.

K vojákům promlouval prezident Edvard Beneš. I pro něho se Británie stala útočištěm.

Edvard Beneš dodával exulantům odvahu

„Hitler bude smeten! Společná naše vlast bude znovu svobodna a vy se vrátíte dříve či později do svých domovů. V této válce národ, který nebude bojovat, nebude svobodný. Musíme bojovat zde a budeme bojovat i doma. To je náš úkol. Bojovat a vrátit se vítězně domů,“ hlásal například.

Odvahu lidem v protektorátu dodával prezident i prostřednictvím rozhlasového vysílání: „Válka neskončí vítězstvím zla. Budeme zase svobodným národem ve svém svobodném státu. Nikoliv nacistické nemravné násilí, nýbrž náš národní duch a naše pravda zase zvítězí. Z Londýna jste právě slyšeli projev doktora Edvarda Beneše.“

Výcvik československých výsadkářů ve Skotsku

Českoslovenští vojáci se hlásili k letcům. Proslavili se v bitvě o Británii. Ti nejodvážnější prošli speciálním výcvikem pro činnost v týlu nepřítele. Nejznámější z nich – Jan Kubiš a Josef Gabčík – spáchali atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Ze stovky vojáků, kteří byli vysazeni do protektorátu, se konce války dožila polovina.

Parašutisté byli hrdinové

„Samotný seskok je jen zasazení výsadkářů do prostoru. Nemělo by jít o nic hrdinského. V těchto letech však už samotný seskok padákem byl hrdinský. Padáky byly v prvopočátku svého vývoje.

Pokud byl navíc výsadkář zasazen do protektorátu na území nepřítele, seskočil v noci, a pokud se mu podařilo přistát, rychle opouštěl plochu, zorientoval se a hledal kontakt. Byli to vlastenci, kteří věděli o možnosti zranění. Klobouk dolů,“ vzdává hold svým předchůdcům podplukovník Ladislav Švejda, velitel 43. výsadkového praporu Armády České republiky.

V dalším dílu našeho seriálu navštívíme místa, kde českoslovenští parašutisté během 2. světové války podstupovali výcvik.

autor: jas
Spustit audio