Heydricha zřejmě zabila jeho nedůvěra k české nemocnici

Před 70 lety, 6. června 1942, se Praha zahalila do černých vlajek. Nacisté převáželi rakev s mrtvým zastupujícím říšským protektorem Heydrichem z nemocnice na Bulovce na Pražský hrad. Zemřel dva dny před tím na následky zranění, které utrpěl při atentátu 27. května. Parašutisté Jan Kubiš a Jozef Gabčík zlikvidovali jednoho z nejmocnějších mužů Říše. Tomu také odpovídaly pocty, které nacisté Heydrichovi na jeho poslední cestě připravili.

V minulém dílu našeho seriálu jsme navštívili Leamington Spa, lázeňské město v Británii, jehož historie se dotkli i českoslovenští vojáci.

Smuteční atmosféru bombastického obřadu zprostředkoval posluchačům v Protektorátu Čechy a Morava rozhlas.

„Pražské ulice jako by rázem zesmutněly. Obyvatelé vyvěšovali do oken prapory se znakem říše, vlající v protektorátních barvách, smuteční prapory spuštěny na půl žerdi,“ znělo v rozhlase.

Zemřel zřejmě na otravu krve

Do nemocnice na Bulovce se zraněný Heydrich dostal hned po atentátu 27. května, připomíná Eduard Stehlík z Vojenského historického ústavu.

„Přestože šéfem kliniky na Bulovce byl německý lékař, Heydrich mu nedůvěřoval. Čekalo se tedy na příjezd německého operatéra z Berlína. Operaci nakonec stejně dělal přednosta kliniky na Bulovce, protože berlínský operatér byl tak vystresovaný, že se mu začaly třást ruce,“ popisuje.

zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich

„Heydrich se začal viditelně zotavovat. Najednou však došlo k radikálnímu zhoršení zdravotního stavu, a to v noci ze 3. na 4. června,“ dodává.

Příčinou smrti byla otrava krve, nejspíš ze žíní v sedadle auta, které se po výbuchu granátu dostaly do Heydrichova těla.

Odchod s nacistickými poctami

„Čtyři osvětlená okna v přízemí prozrazují, kde leželo tělo zemřelého. U vchodu do tohoto pavilónu stojí na stráži dva muži. Je hluboká noc. Asi 150 mužů v ocelových přilbách rozžehlo pochodně,“ popisoval rozhlasový hlasatel.

Heydrich se vracel na místo, kde svou protektorátní misi začal. Vládl necelých 8 měsíců, jeho brutální přístup k českému národu však tragicky poznamenal tisíce českých rodin

„Průvod vede vojenská motorizovaná setnina SS a za ní housenkový vůz s rakví na lafetě děla opustil Bulovku. Jeho cílem je Pražský hrad,“ hlásil rozhlas.

Následující den nacisté uspořádali na Hradě smuteční shromáždění. Pohřeb byl v Berlíně.


Zvětšit mapu: k atentátu na Heydricha došlo nedaleko Bulovky

autor: jas
Spustit audio