Lidice? Nikdy předtím nebyli nacisté tak chladnokrevní

Při pátrání po pachatelích atentátu na Reinharda Heydricha se německé gestapo shodou nešťastných náhod dostalo až do obce Lidice na Kladensku. Přestože s atentátem neměla nic společného, nacistický vůdce Adolf Hitler vydal rozkaz vymazat ji z mapy – jako exemplární trest za smrt Heydricha.

V minulém dílu našeho seriálu jsme společně s bývalým parašutistou Jiřím Pavlem zavzpomínali na roky, které za války strávil ve Velké Británii.

Nacisté Heydrichovu smrt pomstili bestiálním vyvražděním všech lidických mužů a chlapců starších 15 let.

Ženy byly odeslány do koncentračních táborů a děti na převýchovu, lakonicky konstatovala zpráva vysílaná rozhlasem.

„Bylo mi tenkrát deset let. Byly tam i mladší děti. Nechápaly jsme celý rozsah toho, co se dělo. Když na to vzpomínám, musím přiznat – bylo to něco strašného. Výstupy a výjevy, které se udály při loučení, byly strašné. Je pochopitelné, že děti nechtěly od maminky odejít, matka se zase nechtěla dobrovolně své dítěte zříct,“ vzpomíná na lidickou tragédii Marie Doležalová. O život přišlo 340 obyvatel.

Krutý čin odsoudil i prezident Beneš

„Nacisté do té doby vyhladili celou řadu jiných obcí v Bělorusku nebo na Ukrajině, a to podobným, nebo možná ještě zvrhlejším způsobem. Nikdy se to však nestalo takto hluboko v zázemí. Nikdy to takto chladnokrevně nenaplánovali. V Lidicích navíc zastřelili muže od 15 let nahoru, přitom plnoletost byla od 21 let. Chladnokrevně tedy popravili děti,“ upozorňuje historik Eduard Stehlík.

Lidice, památník dětských obětí války

„Ženy poslali do koncentračního tábora, a to na doživotí, což považuji za poměrně podstatný rozdíl. Ze 105 lidických dětí bylo 88 povražděno. Zbývajících 17 jich přežilo čirou náhodou,“ dodává Eduard Stehlík z Vojenského a historického ústavu v Praze.

Krutý čin okupantského režimu odsoudil z londýnského exilu prezident Edvard Beneš. „Uchýlili se k bídáctví, jež je známo jen z nejničemnějších kapitol lidské historie,“ říkal. „Zabíjejí masově dle listin celé měsíce a léta předem připravených, a to nevinné lidi, o nichž vědí, že sice činu trestného nevykonali ani nezavinili, že však cítí vlastenecky a jsou jejich duchovními odpůrci. Dne 10. června všechna svá gangsterství dovršili.“

Vyhlazení Lidic pobouřilo celý svět. O Lidicích za války zpívali i čeští krajané v Americe.


Zvětšit mapu: Lidice

autor: jas
Spustit audio