Někteří Češi si plní svůj sen. Nakupují nemovitosti u Černého moře

29. červen 2012
Zblízka

Byt u moře, v přístavu zakotvenou loď a před sebou týdny a měsíce na pláži zalité sluncem – tento sen se plní stále více Čechům, kteří kupují nemovitosti v zahraničí. A nejen v Toskánsku nebo Španělsku, ale také v Bulharsku, jehož popularita stále roste. Přitahuje navíc i levnějšími cenami a mnohdy i kvalitnějšími službami než v některých západoevropských zemích.

Vlny dopadají na písečnou pláž pokrytou pestrobarevným mořem opalujících se těl. Ženy a dívky často nahoře bez. Tetelícím se vzduchem se line hudba z okolních barů a restaurací, které lákají na dnešní nabídku. Maso a zelenina se griluje přímo před očima a číšníci hlasitě vybízejí k ochutnávce.

Čeština zní ze všech stran, slunce pálí, azuro, pohoda a hlavně moře. Dolce vita, slavek život, tedy po bulharsku sladký život. „Bulhaři jsou milí, vstřícní, nejsou odtažití. Jsou tu příjemné ceny,“ chválí si zdejší prostředí postarší český podnikatel, který si nepřeje zveřejnit jméno.

Je opálený, na sobě rozepnutou košili a kraťasy. Apartmán v bulharském Carevu si koupil před pár lety právě kvůli místní atmosféře. Zaplatil za něj jako za panelákový byt v Praze a pro Bulharsko se nakonec rozhodl i z praktických a bezpečnostních důvodů.

Za dvě hodiny jste u moře

„Lidi mají pořád Balkán a Bulharsko podvědomě spojené s nebezpečím mafií a podobně. Myslím si však, že větší nebezpečí je na západní straně, třeba ve Španělsku. Rozhodoval jsem se kdysi pro španělskou nemovitost, protože tam šly nemovitosti dolů o 30 %. Nakonec jsme se s manželkou domluvili a rozhodli se spíš pro východní část,“ vypráví.

Pohled na jeden z domů stojících na pobřeží Černého moře

Z Prahy to má také relativně blízko – dvě hodiny letadlem do Burgasu a odtud už jen 70 kilometrů. Když jede autem, trvá mu to asi 16 hodin. Spokojen je i s cenami v obchodech, které jsou mírné, a obsluha vyhovující. Ročně pak ještě zaplatí zhruba dva tisíce korun za daň z nemovitosti a další poplatky.

Samozřejmě, investovat do nemovitosti v zahraničí si nemůže dovolit každý, přesto v Bulharsku našinec nemusí sáhnout tak hluboko do kapsy jako v jiných evropských zemích.

„Od 900 eur až po dva tisíce za metr čtvereční. To jsou byty, které jsou na střeše a mají krásné střešní terasy. Ve Španělsku by to stálo dvojnásobek,“ popisuje ceny v městečku Carevo šéf jedné ze dvou českých společností, které prodávají v Bulharsku apartmány, Martin Pinl.

Bulharsko je svým způsobem české prostředí

Prohlížím si nažluto natřený objekt. Každý byt má balkón, některé jsou s výhledem na bazén, ty dražší na Černé moře. „Dobrý den, přijďte, prosím na recepci,“ volá mezitím bulharská recepční dalšího českého majitele 100metrového bytu, který také nechce prozradit své jméno.

V Bulharsku si Češi plní sen o nemovitosti u moře

„Svým způsobem jsme v českém prostředí a máme tu zajištěný i právní a správní servis,“ vysvětluje. Pokud prý prodej nezprostředkuje přímo některá z českých realitních kanceláří, je právě dobrý právník a notář nezbytností. Nemovitost u Černého moře si navíc nepořizují jen boháči.

„Bulharské banky na ně poskytují obyvatelům členských zemí EU půjčky. A cizince tu rádi vidí i místní úřady,“ vysvětluje majitel bulharské realitní kanceláře Todor Kostov.

Čeští majitelé nemovitostí v Bulharsku jsou ve srovnání s jinými cizinci, zejména Rusy, sice v menšině, řada z nich však boří mýty o tom, že si apartmán u moře mohou dovolit jen ti nejmajetnější nebo jen důchodci třeba z Irska nebo Británie, kteří začali v Bulharsku nakupovat jako první. Bulharsko sice není za hubičku, ale je stále o polovinu levnější než třeba Středomoří.


Zvětšit mapu polohy Burgasu

autor: mir
Spustit audio