Když část Severního moře vždy na několik hodin zmizí

18. červenec 2012

Málokde můžete hru odlivu a přílivu sledovat tak dobře jako u Severního moře. Jedna jeho část – wattové neboli mělčinové moře – je největším národním parkem pod ochranou UNESCO v této části Evropy. Útočiště v něm našlo více než tří tisíce druhů zvířat. Některé z nich lze pozorovat i při stále oblíbenějších mělčinových procházkách.

„Právě stojíme na dně Severního moře. Dnes ráno, když jste ještě byli uprostřed sladkého snění, tedy v 1.51 v noci, tu ještě byla voda. Pak začala odcházet,“ popisuje průvodce Wilfried Belkenmayer.

Díky tomu se teď s ním můžeme vydat na procházku po bahnitém dně Severního moře. To u břehů města Cuxhaven ustupuje až do vzdálenosti dvaceti kilometrů.

Děti jsou z ustupujícího moře nadšené

„Podívej, to je vodní šnek,“ zní okolo mě. Děti se radostně vrhají do bláta, aby našly mušle, šneky a další živočichy, které odhalené mořské dno ukrývá.

Nejčastěji tu vidíte jakési bahnité hromádky. Podle nich se pozná, že v zemi je zavrtaný zhruba sedm centimetrů dlouhý červ – pískovník rybářský. Ten je oblíbenou potravou ptáků, kteří se v mělčinách zastavují při podzimním tažení. Bývá jich až kolem deseti miliónů.

Pan Belkenmayer postupně odhaluje místní faunu a flóru

Pan Belkenmayer postupně dětem odhaluje místní faunu a flóru, například kraby a mořské hvězdice. Zdá se, že většině dětí vůbec nevadí, že tráví dovolenou u moře, které jim před očima zmizí.

„Je příjemné se procházet v mělčinách a hledat mušle. Je to jiné než u běžného moře, ale je to zábava,“ pochvaluje si Hans, který přijel k Severnímu moři z Braniborska.

Zápis na seznam UNESCO zvýšil i zájem zahraničních návštěvníků

Wattový neboli mělčinový pruh, který zůstane za odlivu zcela suchý, je jedinečný. I proto byl zapsán na seznam UNESCO.

„To nám přineslo větší zájem turistů i ze zahraničí,“ líčí o něco později v centru Wattenmeer Bernhard Rauthut. Na modelu mi ukazuje, jak se moře během odlivu chová. Celá plocha sedmi tisíc kilometrů čtverečních wattového moře je jednou velikou zvláštností.

Mělčinové moře je největším národním parkem pod ochranou UNESCO v této části Evropy

„Máme tu extrémní teplotní rozdíly. V zimě, když moře ustoupí, se teplota na dně pohybuje kolem mínus dvaceti stupňů. V létě, když svítí slunce, to může být kolem padesáti šedesáti stupňů. To, že voda nestále ustupuje a přichází, je pro všechny živočichy a rostliny velmi těžké. Proto musejí mít vlastní strategii. Proto jde o tak unikátní extrémní prostor,“ vysvětluje.

Pokud chcete u moře zažít něco opravdu mimořádného, mělčiny Severního moře u německých a nizozemských břehů jsou určitě vítanou atrakcí.


Zvětšit mapu: wattové moře je národním parkem

autor: kls
Spustit audio