11. etapa Tour de France: Avranches – Mont-Saint-Michel

10. červenec 2013

Mont-Saint-Michel je možná vůbec nejznámější francouzskou památkou. Cyklisté si ho během časovky užijí až až, protože ho budou mít před očima prakticky od samého startu. Je totiž vidět už z Avranches.

Čtěte také

To je místo, které osvobodil za druhé světové války generál Patton – stejný Patton, který se pak dostal i do Plzně. Cíl bude na příjezdovém mostě. Tour tady už jednou končila, a to v roce 1990, teď to ale bude zřejmě úplně naposledy.

Slavná památka, která je zapsaná i na seznamu UNESCO a kde bylo jeden čas i vězení, totiž dozná výrazných změn.

V minulosti se parkovalo přímo u ní a cedule informující o přílivu a odlivu nebyly jen turistickou atrakcí – známý je příklad řidiče britského autobusu, který se „zapomněl“ nahoře a druhý den už vůz nenašel, neboť se nad ním zavřela voda.

městečko Avranches

Od loňského roku se parkuje „na pevnině“ a turisty vozí na ostrov autobus. Ale během příštích dvou let zmizí i příjezdová rampa. Voda totiž kvůli ní nemůže plynule cirkulovat, zanáší okolí katedrály pískem, a tak existuje nebezpečí, že katedrála přestane být ostrovem.

Rampu nahradí jakási lávka, pod níž bude moře vesele proudit a Mont-Saint-Michel tak bude obtížněji dostupný. Ale bude kolem dokola obklopen mořem.

Čtěte také


Zobrazit Tour de France 2013 na větší mapě

autor: jšm
Spustit audio