Komunistická šeď je ve Stralsundu minulostí

Přístavní města podél starých obchodních cest se vyznačují typickou architekturou s neodolatelnou atmosférou. Od roku 2002 na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO najdete dvě severoněmecká města, která rozhodně stojí za návštěvu – Wismar a Stralsund.

„Stojíme na místě, kde byl Stralsund založen, na náměstí Alter Markt,“ říká průvodkyně Jeannine Wolleová.

Společně si prohlížíme gotickou radnici, nad kterou se tyčí téměř 103 metry vysoká věž gotické baziliky sv. Mikuláše ze 14. století. Jde samozřejmě o tradiční architekturu z červených cihel.

Stralsund se rozvíjel především díky obchodu

„Staré město se téměř nezměnilo. Dodnes se tu dochovaly domy z 15. až 18. století,“ dozvídám se. Založení města se však datuje do doby ještě dřívější.

Městská práva obdržel Stralsund roku 1234. Díky své strategické poloze se stal jedním z prvních členů hanzy. Právě tomuto obchodnímu svazu vděčí město za svůj rozkvět, podobně jako Wismar.

„Vzájemný obchod a výměna zboží přispěly k bohatství. Vytvoření hanzy ve 13. století a spojenectví měst na březích Baltu proti tehdejší mocné dánské říši bylo zlatým věkem v historii našeho města,“ líčí mi v útrobách nádherné radnice jeden z místních zastupitelů.

Jedno z mnoha malebných zákoutí Stralsundu

Dědictví NDR pomalu mizí

Při procházce městem člověk narazí i na stopy po švédské nadvládě. Seveřané město ovládali od třicetileté války. Jejich přítomnost dodnes připomíná opevnění. Městské hradby se dochovaly spolu s domky jejich strážců, stejně jako barokní Commandantenhaus, kde sídlilo velení švédských vojsk.

Zato dědictví NDR už pomalu mizí. Mnozí si možná vzpomenou, jak při cestě na Rujánu projížděli šedivým neúhledným městem. Dnes mají domy nové fasády a po komunistické šedi není ani památka.

Zcela nové je i Oceáneum, nejen při větrném nebo deštivém počasí vítaná atrakce. K vidění je přes sedm tisíc živočichů a řada exponátů přibližujících život námořníků, rybářů a potápěčů v Baltském moři. Oceáneum se může pyšnit dokonce titulem Evropské muzeum roku. Ani mladí návštěvníci se tu rozhodně nenudí.


Zvětšit mapu: německý Stralsund

autor: kls
Spustit audio