Romové v Británii se stále obávají údajného odebírání dětí

4. září 2012
Zblízka

Strach, panika, demonstrace v ulicích i před soudními budovami – takové důsledky měly na britských ostrovech zvěsti uvnitř romské komunity týkající se údajně bezdůvodného odebírání dětí. Situace, kterou odstartovaly reportáže slovenské televize Joj, se zklidňuje. Pomohla i série informativních schůzek s britskými úřady.

„Tento týden žijeme jako v pekle. Měli jsme zavřené dveře a byli jsme připravení. Kdyby policisté spolu s lidmi ze sociálky přišli, utekli bychom zadním vchodem,“ popisuje Ivan. „V Česku jsme žili ve strachu kvůli skinheadům. Nechceme tady žít opět ve strachu,“ doplňuje jeho manželka Renata. „Moje děti tu vyrostly. Nedokážu si představit, že bych je měla vzít zpět, když vůbec neumějí česky, všechno umí v angličtině,“ dodává.

Renata s Ivanem nejsou v Británii žádní nováčci. Žijí tu od roku 1999. Mají čtyři děti a dvě vnoučata. Jsou hezky a čistě oblečení. Ivan pracoval v Česku a teď má zaměstnání i na britských ostrovech. S policií nebo sociální péčí prý nepřišel do styku.

Na farnosti svatého Marka v Peterborough má však na strážce zákona i sociální pracovnice spoustu otázek. On i dalších asi 250 znejistělých Romů.

Zákony chrání zájmy dětí

„Vím, že uvnitř romské komunity panuje strach a nedůvěra. Mrzí mě, že tu pořád kolují různé nepotvrzené zvěsti, a věřím, že je tahle schůzka pomůže rozptýlit,“ vysvětluje policejní inspektor Dominic Glazerbrook, který má pod svým velením patroly v peterboroughském sousedství.

Romové se bojí, že přijdou o své děti

„Britská policie postupuje v případech špatné péče o děti úplně stejně. Je jedno, jestli se jedná o Romy, nebo jakékoli jiné etnikum. Zákony u nás chrání zájmy dítěte. Policie spolu se sociální péčí jednají důsledně, aby pomohly ohroženým lidem v jakékoli komunitě,“ nastiňuje Dominic Glazerbrook.

On i přítomná zástupkyně sociální péče kategoricky odmítli, že by v Británii začala kampaň namířená proti Romům. Policista se přítomných zeptal, jestli vědí o nějakém případu ze svého okolí, kdy byly děti bezdůvodně odebrány. Sál najednou mlčel.

Jde o planý poplach? Romové si nejsou jistí

„Tyto informace přišly z televize Joj. Někteří lidé se domnívají, že to, co vidí v televizi, je pravda. Po těchto schůzkách vidíme, že se uklidnili. Situace se zlepšuje, už nemáme sto telefonátů denně,“ uvádí Denisa Pšeničková, mladá absolventka práv z Leicesteru, která se angažuje v romské komunitě a byla u podobné schůzky ve svém městě.

„Četla jsem na internetu, že jde o planý poplach, tak jsem se trochu uklidnila. Přesto jsem raději přišla na schůzku,“ uvádí své dojmy Renata. „Slyšel jsem o odebrání dítěte. Stalo se to asi před půl rokem. Jedno malé dítě se opařilo, když matka vařila a na chvíli si odskočila. Dítě jí vzali, ale po měsíci ho dostala zpátky,“ tvrdí Ivan.

Farnost svatého Marka v Peterborough

Romové se do slunečného odpoledne rozcházeli o něco klidnější, i když někteří zvěstem o raziích a byznysu kolem odebírání dětí věřit nepřestali. Úplný klid nemají ani Renata s Ivanem.


Zvětšit mapu polohy farnosti v Peterborough

autor: Jiří Hošek
Spustit audio