Ze svaté řeky se stala stoka. Indové čekají na Krišnův zásah

23. říjen 2012
Zblízka

Indická řeka Jamuna, ve které se koupají lidé, je nejen řekou živých. V jejích vodách končí i popel z pohřebních hranic a těla zemřelých. Větší hrozbou pro živé, kteří vodu pijí a koupají se v ní, jsou umělé chemické jedy. Svatá řeka je jich plná. Více než místo pro rituální očistu tak připomíná stoku. Tato stoka je však stále svatá.

Na břehu se cákají snědí kluci. Pod rozpáleným sluncem je koupel určitě příjemná. Zvlášť když nevědí to, co vím já.

„Přicházejí sem lidé z celé Indie, aby se očistili v posvátné řece. Tohle však už dávno není žádná řeka. Jen stoka,“ říká můj průvodce Kedaar, hubený mnich v oranžovém hábitu.

Schody do řeky jsou plné poutníků. Očistná koupel v místě, kde žil sám Krišna, je snem každého hinduisty.

Po koupeli už umírali lidé

„Vodu pijeme, koupeme se v ní. Být tady je pro nás velký svátek,“ říká mladík, který přijel do Vrindavanu s celou rodinou a září štěstím.

Rituální koupel v indické řece Jamuna

Svléká se a zakrátko se noří do kalné říční vody. Netuší, že taková koupel může být přímo životu nebezpečná. Není to tak dávno, co hned po očistném rituálu zemřeli dva lidé.

„Přijeli sem smýt v řece své hříchy. Začali zvracet a za pár minut žena a malý chlapec zemřeli. Proč? Voda obsahuje obrovské množství těžkých kovů a smrtelných bakterií. Místo řeky Jamuny dnes teče čistý jed,“ vysvětluje Brajraj, oplácaný čtyřicátník s vyholenou hlavou, duchovní vůdce, který stojí v čele kampaně za záchranu Jamuny.

Z posvátné řeky se stala stoka

Co se stalo se svatou řekou? Řekou, na které je závislých 60 miliónů lidí? Jamuna pramení vysoko v Himálaji. Cestou přes úrodné indické roviny ukradnou veškerou její vodu zavlažovací kanály a přehrady.

Do hlavního města Dillí vstupuje jako potůček. Ve dvacetimiliónovém městě se koryto Jamuny znovu naplní – tentokrát však jedovatým opadem z továren a splašky z domácností.

„Město Dillí potřebuje 400 miliónů hektolitrů vody denně. Stejný objem pak z města odchází. Špinavá voda teče rovnou do řeky. Jamuna je dnes už jen stokou. Do historie vstoupíme jako generace, která zničila řeky,“ prorokuje Bharat LalSeth z prestižního Centra pro vědu a ekologii.

V indických řekách běžně plave popel a lidské mrtvoly. Jamuna není výjimkou. Teď je navíc plná sice méně viditelných, ale o to nebezpečnějších těžkých kovů a smrtících bakterií.

Indická  řeka Jamuna

Čekání na zázrak

Hinduisté stojí před velkým dilematem. Svatá řeka zabíjí. Co dál?

„Jen tady ve Vrindavanu stojí přes pět tisíc chrámů. Všude používají vodu z Jamuny k náboženským obřadům. Víme, že jsou to jen splašky. Ale co máme dělat? S našimi rituály nemůžeme přestat!“ říká duchovní Brajraj.

A tak Brajraj a jeho lidé před více než půl rokem usedli na břeh umírající řeky Jamuny, modlí se a zpívají náboženské písně. Neskončí, dokud voda v posvátné řece nebude zase čistá.

Sedí nedaleko místa, kde se podle legendy objevil v Jamuně jedovatý had Kálí a řeku otrávil. Tehdy jej zabil sám Krišna a řeku zachránil. Na dnešní znečištění je však zřejmě i samotný Krišna krátký.


Zvětšit mapu: do Vrindavanu už místo řeky přitéká stoka

autor: jma
Spustit audio