Z boxera Vitalije Klička se stal politik. Čeká ho dlouhý zápas

29. říjen 2012
Zblízka

Skóre šampióna Vitalije Klička v boxerském ringu? 45 vítězství během 47 zápasů. Výsledek, který si připsal v politice, je zatím 1:0. V ukrajinských parlamentních volbách totiž zasadil svým konkurentům tvrdý hák. Ukrajinci navíc věří, že jeho politická kariéra neskončí vhozeným ručníkem do ringu.

Zhruba 20 mladíků a pět dívek poskakuje kolem boxerského ringu. Někdo skáče přes švihadlo, jiný dělá sklapovačky. Box je na Ukrajině módním sportem. „Byl u nás vždy oblíbený, ale díky bratrům Kličkovým se stal skutečně populární. Fotbal a box – to jsou naše národní sporty,“ říká trenér a zasloužilý mistr sportu Vadim.

„Můžou za to bratři Kličkové, které zná celý svět. To oni nalákali mladé lidi, včetně mě, k boxu,“ přiznává mladý boxer Serjoža.

V malém sportovním klubu v centru Kyjeva je dusno a odér ze zpocených těl by se dal krájet. Na stěnách visí plakáty Vitalije Klička s boxerskými rukavicemi. Na dveře do šatny už však někdo nalepil i jeho současnou image – portrét politika.

„Myslím si, že je to jeho koníček. Pokud se mu to líbí, cítí se v politice silný, ať se jí věnuje naplno. Dokázal, že může být nejlepší v boxu, určitě má silnou ambici změnit i politiku,“ věří svému idolu Serjoža.

Vitalij Kličko zatím zabodoval ve znalosti cizích jazyků

Zkušený trenér však tak nadšený z nového politika není. „Nelíbí se mi to. Podle mého by se měl Vitalij Kličko věnovat hlavně sportu a investovat například do nových sportovních škol a klubů. Když jdou lidé do politiky, slibují hory doly, a pak myslí jen na sebe,“ uvažuje Vadim.

Vitalij Kličko je novým spasitelem ukrajinské politiky. Takových tady však už bylo a jak skončili. Boxerský šampión zatím jen dokázal, že skvěle ovládá světové jazyky. Byli jsme na něj tři novináři a mně odpověděl rusky. „Většina Ukrajinců nás podporuje, což nám dává energii. Bojujeme za pravdu a dobrou věc. Jiným jde jen o peníze a moc,“ řekl Vitalij Kličko.

Pak přišel na řadu dotaz kolegy z britské BBC v angličtině. „Největším problémem Ukrajiny je, že nemáme jasná pravidla. Pomalu přecházíme z demokracie k autoritářskému systému. Jenže my nechceme žít v diktatuře,“ zdůraznil.

A vzápětí odpověděl Kličko německy novinářce z rakouské televize: „Bojujeme za lidi a ne za oligarchy nebo nějaké finanční skupiny. Proto máme takovou podporu.“

V parlamentu prý boxovat nebude

Se světem se tedy Vitalij Kličko domluví, ale ukrajinští politici používají často místo slov pěsti nebo kopance. V ukrajinském parlamentu se perou několikrát ročně.

„Sám Kličko nedávno oznámil, že se podobných bitek v parlamentu rozhodně účastnit nebude. Je to podle něj necivilizovaný způsob politického boje,“ říká sociolog Vadim Gutov. „Doufejme, že naši politici i kvůli přítomnosti slavného boxera najdou lepší řešení, jak vést politický dialog,“ dodává.

S Vitalijem Kličkovem, boxerskou celebritou, si chce zatím podat ruku každý. Po úspěchu ve volbách si ovšem bude muset zvyknout na to, že mu ji za chvíli někdo třeba ani nepodá. „Řečeno boxerským jazykem, Vitalij Kličko se musí připravit na dvanáctikolový souboj. Vítězství knockoutem hned v prvním kole se v ukrajinské politice nedočká,“ dodává politolog Vladimir Fesenko.


Zvětšit mapu ukrajinského parlamentu

autor: pev
Spustit audio