Domažlická věž se po staletí naklání. Může za to pivo?

Podobně jako italská Pisa, také Domažlice mají svou šikmou věž. Je nepřehlédnutelnou dominantou města a patří mezi největší turistická lákadla chodské metropole. Na netradiční rozhlednu jsme vystoupali s Romanem Holubem, domažlickým průvodcem a kostelníkem.

„Jde o kostelní věž, na níž jsou umístěny tři zvony. Jmenují se Zikmund, Marie a Poledník. Dodnes se s nimi zvoní ručně,“ říká mi Roman Holub během stoupání na vrchol věže.

Věž je nakloněna o 59 centimetrů. „Vzniklo to už při stavbě,“ vysvětluje můj průvodce. Stavba má základy pouhých 45 centimetrů. A jak upozorňuje Roman Holub, během staletí se tu událo leccos. „Domažlice jsou podsklepeny a je možné, že si třeba nějaký ze sklepů sedl. Nevím,“ uvažuje nad tím, zda se věž mohla naklonit i v průběhu staletí.

Návštěvníci podle něj mohou být klidní. Podle posledních průzkumů už se prý náklon věže nezvětšuje. „Co tu žiju, pořád jde pouze o 59 centimetrů,“ říká domažlický průvodce. „Už čtyřicet let se tedy věž určitě nepohnula.“

Kdo se chce podívat na vrchol místní kostelní věže, musí vystoupat celkem 194 schodů. Ochoz se nachází ve výšce 56 metrů. Náročné stoupání se však rozhodně vyplatí.

„Kromě Domažlic je odsud vidět Javor, Rýzmberk nebo Baldov, tedy místo známé bitvy u Domažlic,“ ukazuje Roman Holub. „Vidět je i Čerchov, nejvyšší hora Českého lesa, Kozinův Hrádek a kaple sv. Vavřince, kde za války kázal monsignore Stašek.“

Pohled na Domažlice svrchu

Z vrcholu věže se já a můj průvodce nerozhlížíme sami. Přistupuji k jedněm z dalších návštěvníků a zajímám se: vědí, že věž, na kterou vystoupali, je nakloněná?

„Vůbec ne,“ tváří se překvapeně jeden z dotázaných. „Ale věřím jí. Stojí tu už dlouho, tak snad je to v pořádku,“ směje se.

„V pořádku to úplně není,“ oponuje průvodce Roman Holub. „Povídá se, že když se stavěla, z pivovaru sem dodávali pivo. Dělníci, kteří tu pracovali, popíjeli a popíjeli, a bohužel ji nakonec postavili křivě,“ přidává k dobru zábavnou historku.

Jak dodává, pravdivá není. „Bohužel si sedlo podloží, tak dělníci museli přidat materiál na druhou stranu,“ uvádí místní průvodce věc na pravou míru. A nás už čeká cesta dolů.


Zobrazit Domažlice a okolí na větší mapě

autor: lum
Spustit audio