Zastánci skotské nezávislosti si berou příklad z Československa

13. prosinec 2012
Zblízka

Skotství je stav mysli – to je jedno z hlavních hesel, kterým chtějí do svého tábora nalákat co nejvíc příznivců zastánci nezávislého Skotska. Ti doufají, že by se za dva roky v referendu mohli rozloučit se svazkem s Velkou Británií. Pro mnoho Skotů by však tento scénář byl vyloženou pohromou. Až nečekaně často se také v debatách kolem odtržení od Spojeného království skloňuje rozpad Československa.

„V Glasgowě najdeme řadu míst pojmenovaných po britských panovnících, i když slova král nebo královna v nich možná takticky chybějí. Někteří separatisté vážně uvažují o tom, že by se ulice jménem West George Street nebo Victoria Road přejmenovaly. I tuhle drobnost by možná přinesla skotská nezávislost,“ vysvětluje Ann Munro, zastánkyně jednotné Británie.

„Něco takového se dá očekávat. Byl by určitě tlak na větší používání gaelštiny. Dvojjazyčné názvy ulic jsou na všech cedulích po celém Skotsku. Většina lidí však netuší, jak se gaelská jména správně vyslovují,“ podotýká Ann Munro, která je v předdůchodovém věku a do práce chodí většinou jen dvakrát týdně. Její šéf je naopak velkým fanouškem odtržení Skotska.

Jak rozdílný pohled na skotskou nezávislost dokáže „zacvičit“ s dlouholetými vztahy? „Je Skot, který procestoval svět. Vrátil se jako přesvědčený zastánce nezávislosti. Můžeme se sice v práci bavit otevřeně, aniž bychom si vjeli do vlasů, ale bývá to docela vášnivá debata,“ přiznává.

Prospěla by Skotsku nezávislost?

„V celé debatě o referendu jsem ještě neslyšel, že by někdo zvýšil hlas. Lidé v mém okolí k tomu přistupují jako k osobnímu rozhodnutí každého z nás, které by se mělo respektovat. Nemyslím si, že téma nezávislosti povede k rozdělení rodin nebo k hádkám u rodinného stolu,“ zamýšlí se politolog Michael Higgins z univerzity Strathclyde, který vidí rozdíl mezi skotským a agresivnějším irským nacionalismem.

Ann Munro se často pře se svým nadřízeným právě kvůli otázce nezávislosti Skotska

„Spravuji twitterový účet Ženy za nezávislé Skotsko. Snažíme se přesvědčit ženy o výhodách nezávislého státu. To všechno pod hlavičkou kampaně Yes Scotland,“ nastiňuje dobrovolnice Nathalie. Její šéf Blair Jenkins ze mě pár minut tahá rozumy ohledně rozpadu Československa, což je tady opravdu velký tahák.

„Vzájemné porozumění a nadšení z vlastní nezávislosti. To je podle mě zkušenost zemí, které kdysi tvořily Československo. Jsme přesvědčení o tom, že by nezávislost Skotska Británii prospěla. Vztahy jednotlivých národů by byly mnohem pozitivnější a harmoničtější,“ uvádí Blair Jenkins.

Slabinou samostatného Skotska by mohla být izolovanost

Uznávaný reportér skotského Heraldu David Leask zná dobře země bývalého východního bloku a jejich cestu k nezávislosti. Má pocit, že by se Skotové měli v některých kapitolách historie výrazně zlepšit.

„Jednou ze slabin nezávislého Skotska může být jeho izolovanost. Znalost cizích jazyků je opravdu nízká. Skotové se sami cítí být velmi mezinárodním a kosmopolitním národem,“ myslí si. „O dění ve Španělsku, bývalém Československu nebo na Balkáně je však povědomí docela nízké. A jestli by měli studovat rozpad Československa? Jednoznačně ano!“ odpovídá si David Leask.

Řada Skotů si myslí, že u nerozhodnutých voličů zapůsobí hlavně věcné argumenty a praktický dopad nezávislosti na jejich životy. Někteří politici se ovšem domnívají, že klíčovou roli v historickém hlasování budou mít sentimentální prvky a emoce.

Blair Jenkins srovnává situaci ve Skotsku s případem rozdělení Československa

Skotové budou hlasovat až za dva roky

„Neidentifikuji se se Spojeným královstvím, nejsem Brit. Jsem v první řadě Skot a v druhé řadě Evropan, který vlastní britský pas. Třeba britský tým na olympiádě mě nechával úplně chladným. Když se dařilo skotským sportovcům, měl jsem radost,“ definuje pocity radikálnějších zastánců nezávislosti poslanec za Skotskou národní stranu John Mason, aktivista kampaně Better Together.

Ross MacRae je Skot jako poleno, a přesto tuto argumentaci odmítá. „Podívejte se na slavného cyklistu Chrise Hoye. Trénuje v Manchesteru se spoustou Angličanů, Velšanů a dokonce s jedním Němcem. Pod britskou vlajkou dosáhli tolika úspěchů. V cizině o sobě coby turista říkám, že jsem Skot, ale současně jsem šťastný a pyšný, že jsem součástí Spojeného království,“ zamýšlí se.

Kdyby se referendum o skotské nezávislosti konalo dnes, odpůrci tohoto plánu by podle průzkumů vyhráli na celé čáře. Jenže hlasovat se půjde až za dva roky. Do té doby se ekonomické a sociální problémy můžou prohloubit. Už teď je navíc cítit, že Skotsko je v pohybu a v roce 2014 by lidem status quo nemusel stačit.


Zvětšit mapu Skotska a polohy Glasgow

autor: Jiří Hošek
Spustit audio