Havlova fotografie zůstává i nadále záhadou

18. prosinec 2012
Zblízka

Radiožurnál vypátral další svědectví o ostravském mítinku z roku 1969, na kterém mluvil ke stovkám lidí Václav Havel. Na dlouhé roky to bylo jeho poslední veřejné vystoupení. Podařilo se nám najít muže, který akci pomáhal organizovat. Čekaly ho za to výslechy na StB a devětkrát ho vyhodili z práce. O vzpomínky pamětníků už projevili zájem badatelé z Archívu města Ostravy.

Vše tehdy organizovali dělníci z huti, která nesla jméno Klementa Gottwalda. Parta horníků s režimem nesouhlasila a Václavu Havlovi se líbilo, že vzdor proti totalitě nevychází jen z pražských intelektuálních kruhů.

„Byl naměkko z toho, že se něco podobného děje na Ostravsku, které bylo považováno za baštu nejtvrdších bolševických sil. Proto sem vůbec neměl jet, měli sem jet jiní. Nakonec se rozhodl jinak a přijel,“ vzpomíná šedovlasý důchodce Stanislav Vystavěl.

Kulturní dům v Ostravě-Zábřehu tehdy obsadili policisté, dovnitř nikoho nepustili a Václav Havel mluvil k davům venku u popelnic. „Stálo tu plno policejních aut. Nechyběli ani hasiči, kteří byli připraveni všechny rozehnat stříkačkami,“ vypráví pan Stanislav, který akci pomáhal organizovat.

Pro badatele jsou podobné vzpomínky nesmírně cenné

Za nějaký čas si pro Stanislava Vystavěla do hutí přijeli estébáci. Nestydí se za to, že si tehdy kolegovi řekl o prášek na uklidnění. „Rozklepal jsem se, protože jsem věděl, co dokážou,“ vzpomíná.

Václav Havel během projevu u kulturního domu NHKG v roce 1969

Z práce ho vyhodili. Vyhazov pak zažil ještě mnohokrát. „Za pět let jsem měl devět razítek v občanském průkazu: ‚Propuštěn ve zkušební lhůtě‘,“ svěřuje se pan Stanislav.

Jeho svědectví je cenné i pro badatele Archívu města Ostravy. „O takové vzpomínky bychom stoprocentně měli zájem. K letům 1968 a 1969 samozřejmě máme úřední dokumenty, ale ty vše zachycují zcela jiným způsobem. Osobní vzpomínky jsou pro toto období nesmírně důležité,“ potvrzuje ředitelka archívu Blažena Przybylová.

Dosud neprobádaná událost dnes dostává jasnější kontury. Jedna věc zůstává záhadou – fotografie z mítinku. V archívu mají z akce několik dobových snímků, ani jeden však není podepsán. Po revoluci je někdo přinesl a archiváři si jeho jméno nezapsali.

Kde se něco dělo, tam byl Kubala

„Najít negativ a doložit, že já jsem ten, kdo fotografie zhotovil, je dost obtížné,“ vysvětluje Przybylová.

Stanislav Vystavěl vzpomínal, jak během pouhých pěti let přišel devětkrát o práci

Při pátrání po autorovi snímku se mezi pamětníky i historiky často opakovalo jméno fotografa Květoslava Kubaly. „Říká se: ‚Kde se něco dělo, tam byl Kubala.‘ U této akce mohl být. Ruku do ohně za to však nedám,“ říká jeho dcera.

Květoslav Kubala už je dnes po smrti. Jeho dcera přiznává, že v otcově archívu negativů se vyznal jen on sám.

Stanislav Vystavěl je přesvědčen, že autorem fotky je právě Květoslav Kubala. „Viděl jsem ho tady s fotoaparátem, který používal,“ popisuje. Jedna z ostravských vzpomínek na Václava Havla tak zřejmě zůstane zahalena trochu absurdním tajemstvím.


Zvětšit mapu: ostravský kulturní dům v roce 1969 obsadili policisté

autor: ada
Spustit audio