12. etapa Tour de France: Fougères – Tours

11. červenec 2013

Jde sice o jednu z nejdelších etap vůbec, měří totiž 218 kilometrů, ale není obtížná. K vidění toho na ní také příliš nebude.

Čtěte také

Fougères je zajímavý tím, že jím prošla řada spisovatelů v čele s Balzacem. Žila tu totiž jeho „múza“ Juliette Douetová. Město je spojeno i s Hugem a Chateaubriandem. A místní specialitou je galette saucisse, což je palačinka, ve které je zabalený párek. Říká se mu bretaňský hotdog.

Pojede se po rovině. Na 161. kilometru stojí za pozornost jezero Pincemaille obklopené lesy. Bude to však asi jedna z nejobyčejnějších etap. Organizátoři ji vybrali hlavně proto, že se peloton nějak musí dostat do Lyonu.

Těsně před Tours si všimněte zajímavého Château de Langeais a hlavně Villandry, zámečku s nádhernou zahradou. Kamera z vrtulníku vám ji jistě představí.

Cílové město: Tours

Mezinárodní město, které bylo v minulosti významným arcibiskupstvím. Studuje tu hodně zahraničních turistů. V gastronomii je významným především díky rillettes, což jsou vepřové kousky v sádle.

radnice v Tours

Tours je pro cyklisty branou na Loiru, kterou však opomenou, neboť pojedou více na jih. Je to škoda, protože právě kolem řeky Loiry najdete více než 600 kilometrů cyklostezek. Tento region je s totiž s kolem přímo spojen a mnoho lidí tu tráví dovolenou hlavně kvůli vyjížďkám podél řeky.

Klidnou etapu zakončí zřejmě hromadný spurt v historickém městě. Na rovině, která je pro tuto etapu typická, se často neujíždí.

Čtěte také


Zobrazit 12. etapu Tour de France 2013 na větší mapě

autor: jšm
Spustit audio