Tour de France? Skoro jako Wimbledon, říká anglický kreslíř

22. červen 2013

Tour de France je závod, který výrazně přesahuje hranice sportu. Vezměte si třeba jistého Angličana s velkým pozorovacím talentem, který žije v Gaskoňsku. Na svých obrázcích ukazuje pitoreskní život v zapadlém koutku Francie se všemi traktory, domácími zvířaty nebo bagetami a všímá si i slavného cyklistického závodu.

Ve své práci se řídí univerzální filozofií. „Myslím, že je lepší, když se na věci díváte z odstupu a na zemi, kde žijete, trochu zvenku. Cizinec je vždy pozornější. Vidí to, co lidé, kteří na místě žijí už dlouhá léta, vůbec nevidí,“ vysvětluje mi Perry Taylor, Angličan, který 15 let pracoval v reklamní agentuře.

A pak se zamiloval do Francie. Se svou ženou Caroline tu žije už devátým rokem, a to v domečku na okraji malé gaskoňské vesničky. Vůbec není lehké to tu najít – i když mi radil dokonce i místní traktorista.

Podle rady bodrého chlapíka jsem to nakonec našel. Terry mě hned seznámil se svou hezkou ženou Caroline.

Inspiruje se i tím, co vidí v televizi

„Potkali jsme se před dvaceti lety v Nizozemsku, odkud pocházím. Tenkrát jsem sice byla s někým jiným, ale nějak se to změnilo,“ vzpomíná Caroline.

Anglický kreslíř kreslí obrázky z Tour de France

A teď už honem k Perryho ilustracím! Zaujaly mne především ty, které se týkají Tour de France: na jedné vidím třeba osamělého cyklistu obklopeného celým motorizovaným konvojem.

„Viděl jsem to v televizi v jedné kavárně,“ vysvětluje Perry. „Všechny helikoptéry a kamery obklopily osamělého uprchlíka a já si říkal, že musí být strašné dýchat všechny ty zplodiny a být blízko kamer. To není nic pro klaustrofobiky! Inspirovalo mě to k tomuto obrázku.“

Tour, to nejsou jen Alpy

Perry Taylor mi svými obrazy připomíná Sempého. Má smysl pro humor a detail a pro Tour de France má zvláštní slabost.

„Myslím, že je to symbol Francie a týká se každého regionu, nejen Alp, ale i malých vesnic,“ soudí. „Je jako Wimbledon pro Angličany!“

Tour de France

I takhle vidí Perry Taylor Tour de France...

autor: jšm
Spustit audio