14. etapa Tour de France: Saint-Pourcain-sur-Sioule – Lyon

13. červenec 2013

V Paříži najdete hned u kostela St. Sulpice vynikající bistro Au bon Saint Pourcain, které vede už dlouhá léta Francois, bývalý číšník u Dvou magotů. Hned jak si sednete, tak před vás postaví láhev Saint-Pourcain.

Marně vzpomínám, kdy jsem pil nějaké horší víno. Možná je to ta úplně nejnižší úroveň, kterou tento region nabízí, protože jinak je to vyhlášený kraj. Tedy co se vína týče.

Od středověku se objevovalo na královském stole. Najdete tu pět odrůd pěstovaných na třech odlišných typech půdy – možná to Francois zmatlal všechno dohromady.

„Hlavní město“ je pětitisícové Saint-Pourcain-sur-Sioule s nádherným kostelem Sainte-Croix z 10. století. První polovina etapy bude trochu nudná.

Po šedesáti kilometrech čeká cyklisty stoupání na Marcigny. Pokud bude kolem kroužit vrtulník, tak by mohl zabrat i nepříliš vzdálenou, nádhernou katedrálu v Parray-le-Monial, která leží trochu na sever v kraji, známém kravičkami charollais.

Na cestě do Lyonu stojí ještě za zmínku jezírko Sapins na 120. kilometru a o kousek dál pak zajímavý zámek Château de Chessy v neogotickém stylu.

Cílové město: Lyon

Lyon je zřejmě nejpozoruhodnějším francouzským městem „ve stínu“ . Má svou „Eiffelovku“, nádherné staré město, zajímavou novou část a progresivní čtvrť na jih od nádraží Perrache s podivuhodnými stavbami významných světových architektů.

Je to rovněž gastronomické hlavní město Francie, kde řádí bezmála devadesátiletý Paul Bocuse – nejen se svými třemi legálními manželkami, ale také pořád ještě v kuchyni. Dokonce má i svůj gastronomický institut.

Lyon

V Lyonu také začal jako v prvním městě fungovat systém volně půjčitelných kol se stojany na ulicích. Jde o místní Velib, který se pak rozšířil do dalších francouzských měst a později i do světa. V roce 2014 by tu také měl fungovat nejdelší evropský tunel pro cyklisty a chodce.

Pochází odsud francouzský kašpárek Guignol, ale také hudební skladatel Jean-Michel Jarre a herečka Sylvie Testudová, která hrála sestru Edith Piaf ve filmu La Mome, který se z velké části natáčel u nás. A co se našich stop týče, hrál tady i Milan Baroš, ale těch stop tady vlastně zase tolik nezanechal.

Čtěte také


Zobrazit 14. etapu Tour de France 2013 na větší mapě

autor: jšm
Spustit audio