18. etapa Tour de France: Gap – Alpe d'Huez

18. červenec 2013

Zřejmě vůbec nejtěžší etapa celé Tour. Startuje se z Gapu. Jediným důvodem je to, že v okolí není žádné jiné vhodnější místo, které by dokázalo pojmout celou karavanu cyklistů a jejich doprovod.

Čtěte také

Nedává totiž velký smysl vracet se do stejného místa, a tak tato trasa vyvolala určitou polemiku. Tu však bezesporu zastíní dvojité stoupání na obtížný vrchol Alpe d'Huez. Je to vyhlášené zimní středisko, které mají v oblibě i naši lyžaři.

Mohou sem jezdit rodiče s dětmi, protože některé sjezdovky jsou velmi mírné, ale na druhou stranu tu najdete nejdelší černou sjezdovku na světě – Sarenne dlouhou 16 kilometrů.

Tu cyklisté také okusí – čeká je totiž sjezd a mnozí z nich už nahlas naznačili, že tentokrát je riziko možná až příliš vysoké. O oblíbenosti místa svědčí i to, že tu najdete na 30 tisíc lůžek. Na lyžaře tu jsou připraveni. Čeká na ně 250 kilometrů sjezdovek. Jenže Alpe d'Huez je především Tour de France.

Říká se, že hlavními hrdiny nejsou cyklisté, ale diváci, kteří najíždějí týden před etapou ve snaze získat nejlepší místa. Pak povzbuzují tak vehementně, že cyklisté stoupají špalírem, který se před nimi doslova rozestupuje.

Cílové město: Alpe d'Huez

Slibuje 300 slunečných dní v roce a z výhledu na Pic Blanc je prý vidět pětina francouzského území. Zahlédnete dokonce Massif Central. Místu se říká také „pohoří Holanďanů“.

V okolí se narodila řada lyžařských šampiónů, například Fabienne Serra, která v 17 letech vyhrála Světový pohár. Specialitou je bylinkový likér chartreuse, který bychom mohli přirovnat k naší becherovce.

Alpe d'Huez láká i české turisty

Cyklisté vyjedou Alpe d'Huez poprvé, pak sjedou ze Sarenne dolů. Ti, kteří se přitom nezabijí, vlétnou na mytické stoupání podruhé. Kdo uspěje tady, mohl by být celkovým vítězem Tour de France. Zcela zaslouženě.

Čtěte také


Zobrazit 18. etapu Tour de France 2013 na větší mapě

autor: jšm
Spustit audio