19. etapa Tour de France: Bourg-d´Oisans – Le Grand Bornand

19. červenec 2013

Na Korsice mi pár lidí říkalo, že organizátoři propásli možnost objevit něco nového, šli pouze po známých místech, o nichž už každý ví, a zapomněli přitom na půvabné vesničky jako Santa-Lucia di Tallano.

Čtěte také

Objevitelská část Tour přichází právě v této etapě. Nebo snad už někdo z vás někdy slyšel o místech, odkud se startuje nebo kam cyklisté dojedou? Jistě, Col de la Madeleine je celkem známým pojmem, ale jinak představí Tour méně známou část Francie – tedy s výjimkou Albertville.

Bourg d´Oisans nabízí náročné cyklistické okruhy, z nichž některé jsou dokonce vybaveny chronometry na měření rychlosti. Je to jinak idylická horská vesnička, která není ničím významná, snad jen tím, že tu v květnu pořádají poněkud bizarní francouzský šampionát sochařů motorovou pilou.

Cílové město: Le Grand Bornand

Dostalo se mezi patnáct nejkrásnějších alpských lyžařských středisek. Ve vesničce a okolí najdete na 400 dřevěných horských chat, nejstarší je z poloviny 17. století. K idylce přispívá i rozsáhlý chov kraviček, které se pasou široko daleko – kvalita jejich mléka je vyhlášená.

Specialitou je místní smradlavý sýr Reblochon. V zimě se jí pod názvem Tartiflette zapečený s brambory a slaninou. Místní hvězdou je fešanda Tessa Worleyová, 23letá modrooká blondýnka, které říkají blecha z Grand Bornand, protože měří jen 1,57 metru. Je světovou šampiónkou v obřím slalomu z února letošního roku.

Čtěte také


Zobrazit 19. etapu Tour de France 2013 na větší mapě

autor: jšm
Spustit audio