21. etapa Tour de France: Versailles – Paříž

21. červenec 2013

Velkolepá závěrečná etapa. Versailles navštíví ročně sedm miliónů turistů a vrtulník se tady dost vyřádí, protože bude nepochybně zabírat ze všech úhlů úžasné zahrady.

Čtěte také

Jejich architekt, André Le Notre, totiž slaví letos kulaté výročí. Tedy svým způsobem. Narodil se před 400 lety a postaral se o podobu řady francouzských zahrad.

Tato etapa je symbolická. Odjíždí se ze sídla králů – tedy z období monarchie do moderní doby. Tu představuje mimo jiné i Vítězný oblouk, kolem něhož se poprvé pojede. Až dosud se otáčeli cyklisté před ním.

Oblouk bude osvětlen, protože cyklisté dorazí až během západu slunce a Champs-Elysées se těší na noční dojezd a následný ohňostroj. Velkolepé!

Cílové město: Paříž

Na Champs-Elysées, nejkrásnější ulici na světě, se končí od roku 1975. Nepřetržitě. Tehdy s tím přišli jeden z pořadatelů Tour Félix Lévitan a Yves Mourousi, reportér televizní stanice TF1. Nápad se ujal.

Eiffelova věž

V novinách se v loňském roce objevily spekulace o tom, že by Tour mohla výjimečně končit v Alpe d´Huez, ale nakonec všem došlo, že cíl může být jedině v Paříži.

Večerní dojezd přinese jenom jeden malý problémek. Vítěze asi nebude dekorovat prezident Francois Hollande, protože už na něj bude dost pozdě a v tuto hodinu už většinou spí.


Zobrazit konec Tour de France 2013 na větší mapě

autor: jšm
Spustit audio