500 let starý mlýn zachránila krumpáčem

29. listopad 2010

Vodníky už tam dávno nikdo neviděl, ale kopáče ano. To oni vykopali z nejhoršího Dolský mlýn v Národním parku České Švýcarsko. Jestli jste o něm ještě neslyšeli, tak si vzpomeňte na Pyšnou princeznu, kterou tam kdysi dávno filmaři natáčeli. Dolský mlýn stojí už pár století na břehu řeky Kamenice a tím prvním nadšencem s krumpáčem nebyl žádný svalnatý kopáč, ale osamělá kopáčka.

Pro Natálii Belisovou je Dolský mlýn srdeční záležitost. Tmavovlasá žena má v národním parku na starost kulturní dědictví, a když mlýn viděla poprvé, ke zřícení chyběla jen jedna povodeň. „Peníze na opravu jsem žádné neměla, tak jsem šla alespoň kopat odvodní strouhu,“ vzpomíná.

Pak se daly věci do pohybu. Belisová s kolegy sehnala nějaké peníze, ale hlavně dobrovolníky ze stavební průmyslovky z Děčína, kteří začali na mlýn jezdit na brigády. Prvním pomocníkem byl však proslulý fotograf Českého Švýcarska Václav Sojka. „Nemohl jsem se na ni koukat, jak tady sama kope. Tak jsem šel pomoct. Natálie si však poradila a lidi tu pomáhají dodneška,“ říká fotograf.

Část Dolského mlýnu je vykopaná přímo v pískovcové skále. Zachovalá je mlýnice, která ovšem nemá střechu. Mlýn vypadá spíš jako malý hrad a mlynáři to tu rozhodně neměli lehké. Brigádníci na místě odkryli řadu pozůstatků, kupříkladu i kamennou cestu pod metrovými nánosy štěrku a bahna.

Natálie Belisová při rozhovoru s Ľubomírem Smatanou u Dolského mlýna

Na zkáze se podepsali také filmaři, kteří při natáčení Pyšné princezny kus mlýna odstřelili. Turisty však pohádka láká. „Já jsem přijel kvůli Pyšné princezně,“ říká bez váhání Vítězslav Polák z Brna.

Dolský mlýn je velmi působivá stavba na velmi působivém místě. Romantik tady nechá srdce. „Mlýn si mě náhodou vybral a já už z toho nemůžu vycouvat,“ říká Natálie Belisová. „Lidi to místo mají rádi, vědí, že ho mohou změnit, a pomáhají. Ono to vypadá směšně, ale je to taková zvláštní cesta jako ‚Národ sobě‘.“


Zobrazit Dolský mlýn v NP České Švýcarsko na větší mapě
autor: lsm
Spustit audio