Ochranář dostal úkol být vstřícnější k veřejnosti

Ochránci v Národním parku nemají tu nejlepší pověst: vyhání turisty z nejpřísněji chráněných částí a občas i rozdávají pokuty. Vedení KRNAP se teď snaží svoji image vylepšit a veřejnosti chce vycházet vstříc. Třeba i tím, že do parku pustí skialpinisty i bikery. Jakub Kašpar je jedním z těch, kteří mají pověst parku měnit.

Jakub Kašpar se na správě Krnapu se stará o infocentra, muzea a všechny další projekty, které souvisí s prezentací parku směrem k veřejnosti. Občas tak musí přeskládat i hromadu nových kalendářů, které správa vydává každý rok. „Jsou to nádherné fotky, které se budou vyjímat na nejedné zdi v nejednom obýváku,“ říká Jakub Kašpar.

Kromě běžné agendy náměstka ředitele národního parku se Jakub Kašpar snaží také vylepšit sousedské vztahy s Poláky. Zaměstnanci, hlavně strážci, se proto začali učit polsky. I když to prý jde zatím zvolna. „Když naši strážci budou umět polsky a potkají se s polskými turisty, bude to působit lépe,“ vysvětluje ochránce.

U české veřejnosti se mezitím uchytily i jiné novinky Krnapu – odborníci na jednotlivé oblasti přírody pořádají tématické vycházky. „Program Michala Skalky ‚Proč je hořec hořký‘ je prošpikovaný nejrůznějšími historkami, překvapeními, která samozřejmě nebudu posluchačům Radiožurnálu prozrazovat. Jen ať si pěkně přijedou do Krkonoš zjistit, proč je hořec hořký,“ zve Jakub Kašpar k návštěvě nejvyšších českých hor.

Na uniformu zaměstnance národního parku Krkonoše je Jakub Kašpar jednoznačně hrdý. A to nejen proto, že v internetovém hlasování byly tmavě zelené stejnokroje ochranářů vybrány jako druhé nejhezčí. Řídí se myšlenkou, že ohroženou přírodu není možné chránit bez spolupráce s lidmi, kteří v ní žijí, anebo ji navštěvují. A tak doufá, že se pohled na KRNAP i díky jeho práci už mění.


Zobrazit hranice Krkonošského národního parku na větší mapě
autor: luh
Spustit audio