Šípková Růženka Podyjí čeká na políbení

Co je malé, to je hezké, říkává se. O tom byste se mohli přesvědčit v Národním parku Podyjí, který je jednoznačně ten nejmenší v Česku. Také tam přichází nejméně turistů a v zimě skoro ani noha. Takže svým způsobem je to ideální cíl na výlet pustou krajinou. Ovšem smiřte se s tím, že najít otevřenou hospodu také nebude jednoduché.

Tahle hospoda s kotvou ve znaku je otevřená a stojí v národním parku. Ale jenom proto, že i město Vranov nad Dyjí leží v ochranném pásmu. Svalnatý majitel podniku Láďa patří mezi skeptiky. Park prý zas tolik lidí netáhne.

„Jezdí sem Američané, ne však kvůli parku, ale kvůli vinným stezkám. Navíc do parku se skoro nikam nesmí,“ říká hospodský.

„To už je osud národních parků v malé zemi. Aby v nich zůstal prostor pro vzácné druhy, musí se uskromnit člověk,“ tvrdí náměstek správy Národního parku Podyjí Jan Kos. „Jsme nejmenší, jezdí sem nejméně turistů a na přírodě je to vidět,“ doplňuje.

Dyje podtékající lávku u Zadních Hamrů v NP Podyjí

Podyjí fascinuje přespolní především v zimě, kdy spí. Nejsou tu kopce, takže ani vleky, osamělí běžkaři si musejí prošlápnout stopu, do vesnic v okolí národního parku fučí vítr. „Kde nic tu nic,“ říká s úsměvem Jan Kos. „Tady je od začátku listopadu do Velikonoc klid. Člověk tu nikoho nepotká,“ dodává.

Podyjí objevili turisté před sto lety a neprozkoumaný kraj označili jako spící Šípkovou Růženku. Na vroucné políbení podle všeho stále ještě čeká.


Zobrazit Vranov na Dyjí a hranice NP Podyjí na větší mapě
autor: lsm
Spustit audio