Krkonoše se otevírají extrémním sportovcům

27. prosinec 2010

Správa Krkonošského národního parku letos vyšla vstříc skialpinistům, když povolila otevření šesti oficiálních tras. Umožnila také lezení na ledopádu a s bikery se domlouvá na otevření úseků pro tento druh horské cyklistiky. Podle kritiků se v minulých letech utažené šrouby začínají povolovat a ochranáři Krkonoš už počítají i s lidmi.


Ohroženou přírodu není možné chránit bez spolupráce s lidmi, kteří v ní žijí anebo ji navštěvují, říká jednoznačně náměstek ředitele Krnapu Jakub Kašpar, který doufá, že také pohled veřejnosti na ochranáře se teď zlepší.

„Až odsud budu odcházet, ať už do jiné práce, nebo do důchodu, chtěl bych, aby pohled veřejnosti na KRNAP byl ve smyslu motta, které mám stále před sebou: aby region nebral KRNAP jako instituci, jako nějakou vrchnost, která je nad nimi a občas musí nepříjemně rozhodovat k nelibosti především místních podnikatelů, ale jako náš národní park, těch, kteří v něm žijeme,“ říká Jakub Kašpar.

Strategie parku se mění, a to je i podle Jakuba Turka ze serveru horydoly.cz dobře. Zákazy v minulých letech byly nesmyslné a zbytečně okrádaly lidi o možnost přírodu užívat, říká. „Za posledních deset, patnáct let, o kterých se bavíme, se jenom utahovaly šrouby. Pro lidi, kteří by se do přírody chtěli podívat, je to půlka aktivního života. Teď budu hodně tvrdý, ale lidé, kteří to zavinili, znechutili a znepříjemnili vstup do přírody i těm, kteří tady žijí,“ doplňuje.

Letošní novinkou pro sportovce je jsou například skialpinistické trasy. Krkonošský národní park chce jejich otevřením zabránit nelegálním vstupům do nejvíc chráněných a rizikových částí. Ředitel parku Jan Hřebačka proto chápe iniciativu jako kompromisní krok.

„Byli jsme častokrát kritizováni, že skialpinisté nemohou vůbec nic. Není to tak. Dosud mohou skiaplinisté chodit po turistických cestách. Samozřejmě je to úplně neuspokojuje, proto jsme se rozhodli určité části uvolnit. Věříme, že pokud tuto činnost budeme připravovat sami a nebudeme do některých kroků tlačeni, naopak iniciativně budeme vymýšlet trasy, které nejsou konfliktní, je to pro nás lepší, než abychom reagovali na nějaký stav, který by nebyl úplně v pořádku,“ říká ředitel.

Park také letos poprvé povolil lezení na ledopádech. Podle Jakuba Turka se však jen vrací k věcem, které běžně fungovaly. „Vnímám to tak, že se nejedná o žádný přelom, spíš o pomalý návrat k normálu. Že se může jezdit i trochu mimo vyznačené cesty, říká se tomu skialpinismus, že se může lézt na kousku ledopádu. Jsou věci, které naši tátové dělali běžně a nenapadlo je, že by dělali něco špatného,“ dodává Jakub Turek.

Na ledopád mohou bez rizika pokuty jen ti, kteří se přihlásí přes rezervační systém KRNAP a vyzvednou si povolení. Leze se na dvacet metrů vysoké skále u konce běžecké cesty Buď Fit v Labském dole.


Zobrazit ledopád určený horolezcům v Krkonošském národním parku na větší mapě

autor: luh
Spustit audio