Každý den startuje rolbu a jede protáhnout běžkařům stopy

30. prosinec 2010

Tisíce kilometrů najezdí za zimní sezónu rolby na hřebenech nejvyšších českých hor, aby upravily trasy pro běžkaře. Po celých Krkonoších správci lyžařských areálu vyjíždějí v hlavní sezóně prakticky každý den. Úprava tratí i v nejvzácnějších lokalitách parku se za poslední roky výrazně proměnila.

Téměř každý večer startují na Horních Mísečkách vlekaři rolby a vyjíždějí na okolní cesty. Před sebou mají jeden úkol – upravit desítky kilometrů běžeckých tras.

„Tady to je hodně rozšířené, protože běžecké trasy tu jsou z hlediska historického už zhruba 40 let. Dá se říct, že vznikly, když se tu jela univerziáda. Do té doby tady byly jen takové malé turistické okruhy,“ říká Zdeněk Spilka, vedoucí provozu střediska Medvědín – Horní Mísečky Skiareálu Špindlerův mlýn.

Zdeněk Spilka na Horních Mísečkách pracuje už 31 let. Zná tedy téměř každý metr stopy, kterou jeho lidé upravují.

„Nastoupil jsem v roce 1980, a když si vzpomenu, jak se tady upravovaly běžecký trasy rolbou nebo skútry, které za sebou táhly kus trámku, nebo ratracky s válcem, to se s dnešní úpravou nedá vůbec srovnávat,“ dodává Zdeněk Spilka.

Turistika a ochrana přírody v nejcennějších partiích národního parku spolu úzce souvisí. Sami vlekaři to moc dobře vědí.

„Je to takový pocit, kdy člověk už beze všeho, co tu je, nemůže být, protože s tím srostl a příroda mu vyhovuje. Má rád klid a dělá všechno proto, aby krkonošskou přírodu zároveň chránil. My jsme to tu při spolupráci s parkem zjistili všichni. Dřív byly problémy s tím, že běžkaři chodili po lesích. Dnes už jdou jen po vyhrazených tratích, a to je v rámci parku to největší plus. Našlo se skloubení sportu s přírodou,“ říká Zdeněk Spilka.

Zdeněk Spilka upravuje stopy na Horních Mísečkách už řadu let

Za běžeckým lyžováním na Horní Mísečky v sezóně přijíždějí tisíce lyžařů. Jen málo koho však napadne, že ještě před několika hodinami tým kolem Zdeňka Spilky rolbou prorážel vysoké závěje anebo na jaře zahrnoval první vytátá místa.


Zobrazit Horní Mísečky v Krkonoších na větší mapě

autor: par
Spustit audio