Špionážní sup nepracuje pro Mossad, ale pro univerzitu

17. leden 2011
Zblízka

Světová média nedávno zaujala historka z Blízkého východu, jejíž hlavní postavou byl sup bělohlavý. Chytili ho v Saúdské Arábii, a protože měl na sobě izraelský kroužek a také přístroj satelitní navigace, o rozruch bylo postaráno. Někteří Arabové začali spekulovat, že je to špionážní pták.

Před třemi týdny zvědavý saúdskoarabský pastevec zabil jednu ze svých ovcí a přichystal ji jako návnadu pro chycení supa, který ho mimořádně zaujal. Na obrovském ptákovi si totiž všiml krabičky s anténou a chtěl zjistit, co to je. Spustil tak jednu z nejbizarnějších historek v blízkovýchodním konfliktu posledních let.

Arabský svět začal spekulovat, že supa používá ke špionáži izraelská tajná služba Mossad. Nešlo o oficiální stanovisko Rijádu, ale o divokou fantazii arabských novinářů a bloggerů.

Sledování supů brání jejich vyhynutí

„Tento sup má označení X63 černý. Saúdové už ho zase pustili, otázkou však je, jestli na něm nechali záznamník GPS, kterým jsme ptáka vybavili. Nemyslím si, že se hned tak vrátí do Izraele. Známe ho už tři roky a víme, že sem přilétá až v červnu. Jestli se ale vrátí dříve, bude jedině vítán, my ho nezavřeme ani na něj nebudeme střílet,“ říká mi Ohad Chacofe, který pracuje v izraelské správě národních parků.

Těžko bych hledal člověka, který by o kauze „špionážního supa“ chyceného v Saúdské Arábii věděl více. Ohad má na starosti program, podle kterého Izraelci už sedmnáctým rokem sledují pomocí GPS desítky supů bělohlavých. Registrují jejich pohyb a zvyky a snaží se tak zabránit jejich vyhynutí.

Ohad Chacofe ukazuje, kde všude létají supi s izraelskou GPS

„Jsem ve spojení se satelitním střediskem ve francouzském Toulouse. I Saúdští Arabové tento systém používají, takže nejde o žádnou konspiraci,“ vysvětluje mi.

„Teď musím informace dekódovat, takže se připojím k posledním záznamům. Podíváme se na dalšího supa, který se vylíhl v Izraeli a momentálně létá v Saúdské Arábii. Snad se vrátí živý,“ doufá Ohad.

Společně s ním sleduji satelitní mapu Saúdské Arábie, na níž vidím řadu různých linek: oranžovou, fialovou, žlutou. A jak mi říká Ohad, všechny ukazují dráhy letu supů, které izraelští vědci monitorují. „Třeba tohle bylo včera v jedenáct hodin ráno, pták byl v nadmořské výšce 1660 metrů a letěl rychlostí 59 kilometrů za hodinu na jihovýchod,“ dozvídám se.

Sup, kterého zrovna sledujeme, se včera v devět hodin ráno nacházel na jakémsi skalním výběžku u Medíny v Saúdské Arábii. „Vidíme, že tam i spal,“ doplňuje Ohad. „Někdy se takhle odhalí supí kolonie, o které bychom se jinak nedozvěděli. Vidíš například tady to bílé? To je obrovské množství supího trusu na tmavé žulové skále.“

Chovná stanice pro supy Gamla na Golanských výšinách

Drahý vysílač umožňující satelitní sledování dali Izraelci postupně asi třiceti supům. Mohou tak v reálném čase monitorovat jejich pohyb všude, kam létají, po celém Středomoří i Blízkém východě.

Levnější zařízení pouze ukládá údaje do paměti, a když se dravci zase dostanou do rukou Izraelců, data se stáhnou k vyhodnocení. To měl být i případ hrdiny X63.

„Má i kroužky podle mezinárodních předpisů. Na jednom z nich je dokonce nápis Telavivská univerzita. To také Saúdům ukázalo, že pták létá i do Izraele. Kdyby to byl opravdu nějaký špionážní sup, tak by takový kroužek přeci nikdy neměl,“ kroutí hlavou Ohad.

Ze supa bělohlavého by se mohla stát holubice míru

Ohad Chacofe vysvětluje, že s arabskými kolegy mívá dobré vztahy a že na mezinárodních konferencích ve třetích zemích se běžně baví o své společné práci na ochraně přírody. Když se však vrátí domů, opět se mezi nimi objeví letité bariéry, které spolupráci často úplně maří. Na vlastní oči to vidím, když se vydávám na Golanské výšiny za bioložkou Jael.

„Máme takové klišé, že ptáci neznají politické hranice. Vidíte, támhle je pohoří Hermon. Tenhle vršek patří Sýrii, tamten Izraeli a toto území už je zase libanonské. Zvířata to pochopitelně nezajímá, ta jdou za pářením, za vodou, za potravou,“ říká mi.

„Tímto rádiem supy sledujeme na kratší vzdálenost. Někdy vidíme smutné případy. Jeden z dravců s GPS byl v Súdánu, pak přeletěl do Saúdské Arábie a tam jeho vysílač náhle ukazoval nulovou výšku. Potvrdilo se, že je mrtvý. Nevíme proč, nemáme tam žádný kontakt, někdy nám pomohou evropští kolegové, se kterými se Saúdští Arabové baví.“

Supi se nejčastěji živí mršinami uhynulých hospodářských zvířat

Ohad Chacofe zdůrazňuje, že velké množství ohrožených ptáků hyne i v Izraeli – třeba proto, že sežerou otrávenou návnadu, kterou zdejší farmáři ilegálně nastražili na vlky a hyeny. Jak doufá, i společný zájem o záchranu majestátních dravců by prý třeba jednou mohl zase trochu nabourat řevnivost mezi Araby a Izraelem.

„Říká se, že symbolem míru je holubice. Třeba se teď symbolem míru nebo aspoň jakési normalizace vztahů stane tenhle sup X63,“ uzavírá.


Zvětšit mapu: supi létající po Blízkém východě neznají politické hranice

Spustit audio