Sovětští vojáci výbuch tanku v Bohosudově neututlali

Ve středu 9. ledna 1991 explodoval v kasárnách Sovětské armády v Bohosudově nedaleko Teplic tank naložený municí. Výbuch byl tak silný, že jednotlivé části stroje létaly několik desítek metrů daleko. Přípravy na odsun bohosudovské sovětské posádky si oficiálně vyžádaly 17 mrtvých vojáků.

„Kolem poledne jsem jel z porady z Teplic. Když jsem přijížděl ke krupskému stadiónu, ozvala se ohlušující rána a nad obzorem jsem viděl oblak takové mlhy. A protože jsem byl zvyklý se ve svém rajónu dívat, kde mi to hoří, tak jsem si řekl, že to je v Bohodudově,“ vzpomíná velitel dobrovolných hasičů v Krupce Václav Lodl. Byl u brány areálu, kde sídlila vojenská posádka, jako první. Hasiči se však dovnitř málem ani nedostali.

„Za vraty už stál nějaký důstojníček, asi poručík, a nechtěl nás pustit dovnitř. Až když přijel některý z důstojníků z Teplic, domluvil se s nimi, že nás konečně pustili dovnitř,“ vypráví hasič.

Podle zástupců Sovětské armády tehdy na místě zemřelo 15 vojáků, další dva po převozu do nemocnice. Bohdan Ostroverženko, který se podílel na vyšetřování tragédie, si však dodnes myslí, že mrtvých možná bylo ještě víc. „Objednali 43 rakví, avšak oficiálně mluvili o třinácti mrtvých vojácích a třech důstojnících. Těžko se o tom mluví, není to hezké,“ říká.

Přes snahu velení sovětské posádky událost ututlat se ještě ten večer záběry, které natočil kameraman František Šmahel, objevily i v evropských televizích. „Dostalo se to do světa, což asi nejvíce mrzelo oficíry, protože to chtěli ututlat,“ doplňuje František Šmahel.

Plánek místa tragédie, tak jak si ho nakreslil šéf dobrovolných hasičů v Krupce Václav Lodl

Práce kameramana, ale i záchranářů a hasičů nebyla bez rizika. V okolí místa exploze bylo plno nevybuchlé munice. Pyrotechnici našli ještě sedm dělostřeleckých a čtrnáct tříštivo-trhavých granátů a další střelivo. Dvanáctitunová věž tanku letěla 76 metrů daleko, vzpomíná pyrotechnik Václav Bilický.

„Z celého tanku zbylo pouze dno. Na něm byla tříštivá munice, od níž byly utrženy zapalovače, ze kterých koukaly rozbušky. To všechno bylo v plamenech,“ popisuje tehdejší obraz pyrotechnik.

V Bohosudově byl umístěn 280. motostřelecký pluk. Vojáci opustili město v červnu roku 1991, tedy necelých šest měsíců po tragédii.


Zobrazit bývalé kasárny v Bohosudově na větší mapě

autor: luh
Spustit audio