Východní Libye oslavuje spojenecké operace

25. březen 2011
Zblízka

Východní Libye oslavuje úspěchy spojenecké operace, která zastavila postup sil Muammara Kaddáfího na povstaleckou metropoli v Benghází. Frontová linie se zastavila asi 150 kilometrů jižně a momentálně prochází městem Adždábia. Nic však ještě není rozhodnuto a povstalci zůstávají ve střehu.

Centrální náměstí v Benghází hučí oslavnými akcemi, ostatně jako každý večer. Jsou tu stovky stánků a lidé mají radost, že se spojencům daří postupovat velice rychle. Společně sledují na zdi projekci vysílání arabských televizí o vývoji situace.

Lidé v Benghází a celé východní Libyi si hlasitě oddechli a už se nedívají do nebe a na moře s obavami, že se objeví nepřátelská letadla nebo lodě. Kaddáfího letectvo je den o dne stále méně akceschopné, sestřelení stíhačky nad městem Misuráta, první akce, kterou provedla francouzská armáda, svědčí o tom, že režim v Tripolisu ještě stále disponuje vražedným potenciálem a žádná rezoluce OSN ho není s to zastavit.

Povstalci jsou proto ostražití, zejména na základnách kolem Benghází. Z bezpečnostních důvodů však není možné zveřejnit lokaci jednotek, které město hlídají.

Protiletecké zbraně povstalců jsou stále připravené

Přijeli jsme na jednu za základen povstaleckých milicí. Kolem jsou protiletadlové zbraně čínské výroby. Povstalci právě svádějí těžké boje o město Adždábia. Jsou přesvědčeni, že s Boží a spojeneckou pomocí půjdou rychle dál.

„Budeme postupovat k Syrtu, kde žije Kaddáfího kmen, a pak dál na západ. Musíme se dostat až do Tripolisu, jinak to nemá cenu. Diktátorský režim musíme odstranit,“ říká jeden z nich.

Velitel základny souhlasně přizvukuje. „Problém je v Kaddáfím. Musí sebrat svou rodinu a opustit zemi. Za to bojujeme. Ten člověk nás na několik desetiletí odstřihl od civilizace. Trvalo to 42 let. Totéž si myslí všichni lidé od východu na západ. Všichni chtějí svobodu,“ vysvětluje s tím, že skupina čeká na rozkaz k tažení na západ.

„Shromažďujeme zbraně, naložíme je do aut a vyrazíme na Adždábii a Ben Džavad. Víme, že v Syrtu nás možná čekají těžké boje, ale musíme to dotáhnout do konce. Nevím, jak dlouho to bude trvat, protože Kaddáfí má pořád ještě hodně zbraní a žoldnéřů z Afriky,“ popisuje.

Povstalci se domnívají, že musí dobít Tripolis

V koutě opřený o flintu pospává povstalecký voják podobný Švejkovi. Neprobudí ho ani záznam démonického projevu plukovníka Kaddáfího. „Na Kaddáfím je vidět únava. Vypadá, že nespal pěkných pár nocí. Nebo je na drogách,“ komentuje velitel vystoupení v televizi.

Základna povstaleckých sil se nachází v areálu školy, kde se teď samozřejmě děti neučí. Protiletecké zbraně stojí na hřišti a mezi průlezkami. Jakou má tato válka podporu mezi místními? „Revoluci jsme nezačali my, ale naše mládež. V našem městě se armáda okamžitě přidala na stranu mladých demonstrantů. Lidé vědí, že je chráníme a všichni jsou proti Muammarovi Kaddáfímu,“ odpovídá velitel.

Televize Al Arabiya hlásí prudké boje v Adždábii. Tato operace je velkým testem bojeschopnosti povstalecké armády, o jejíchž kvalitách mnozí pochybují. S pozemní podporou západních nebo arabských spojenců však povstalci počítat nemohou.

autor: mdo
Spustit audio