Vyrůstali jsme v Milovicích

Jen málokterý občan Česka nebo Slovenska asi rád a s nostalgií vzpomíná na okupaci vojsky Varšavské smlouvy. Přesně naopak tomu ale je často u těch, kdo byli na opačné straně – v roli okupantů. Pro mnohé byl pobyt v Československu vítaným osvobozením od šedi Sovětského svazu. Téměř idylické vzpomínky pak mají někdejší děti důstojníků a jiného armádního personálu, které strávily v Československu svá školní léta. Jejich nostalgie je dokonce tak velká, že se dodnes setkávají a scházejí – a to i na webových stránkách.

Milovice.ru – stačí zadat do vyhledavače tuhle krátkou adresu a vyskočí na vás – kromě známého hradčanského panoramatu – množství lidských osudů: fotografie, příběhy, zapomenutá přátelství sovětských dětí, které strávily školní léta v Československu. Patří mezi ně i zakladatel a majitel portálu Igor Ušakov.

„Máme jediný cíl – najít a dát dohromady staré přátele, spolužáky, první lásky. A třeba potkat i přátele nové. Právě proto také trváme na tom, aby se naši členové registrovali pod skutečnými jmény,“ vysvětluje Igor Ušakov, kterého podle jeho slov k založení portálu s dnes už více než 3,5 tisíci stálými členy dovedla nostalgie po letech strávených v Milovicích.

„Když jsem se jako jedenáctiletý chlapec dozvěděl, že jako rodina pojedeme do Československa, byl jsem nadšený. Dodnes si pamatuji první dojem, když jsme přijeli 31. srpna roku 1980. Vystoupili jsme z vlaku, venku pršelo, všechno bylo šedivé a úplně jiné, než jsem čekal. Převezli nás pak do nějaké ubytovny a já byl ze všeho tak rozčarovaný, že jsem se rozplakal a chtěl domů,“ vzpomíná s úsměvem Igor.

Milovice, objekty po Sovětské armádě

Prvotní zklamání ho však prý brzo přešlo. S Čechy se sice stýkal jen v rámci školní družby, v samotných Milovicích ne, českou kulturu si ale podle svých slov oblíbil – jako malému chlapci mu nejvíc učarovaly televizní pohádky. „Všichni, kdo u vás žili, vaši zemi milují. Koneckonců naše webové stránky to jen potvrzují. Chápejte, je to nostalgie, naše dětství. Doba, kdy člověk všechno prožívá nejintenzivněji,“ dodává Igor.

S podobně nostalgickými pocity se do minulosti dívá také Jurij Ismailov, který se s Igorem spřátelil právě skrze webové stránky. Syn armádního důstojníka strávil v Čechách první polovinu 80. let – nejdřív ve Vysokém Mýtě a pak v Rokytnici v Orlických horách.

„Žili jsme v Sovětském svazu, ohromné totalitní zemi, za železnou oponou. Jakákoli cesta za hranice byla skvělá. Z Československa jsem měl od počátku dobrý pocit, připadalo mi tam všechno jiné, hezčí – aleje, stromy i tráva. Na střední škole jsme mohli i sami cestovat, viděl jsem Prahu, Bratislavu, Kutnou Horu. Okusili jsme u vás své první pivo, sportovali jsme, jezdili na tábory, diskotéky, naučil jsem se díky Čechám lyžovat na sjezdovkách,“ vyjmenovává Jurij.

Milovice, panelák po sovětských vojácích

Zpětně také oceňuje někdejší české spoluobčany a jejich taktní chování: „Sem tam nám, dospívajícím klukům, někdo dal pocítit, kam patříme. Nejdřív jsme tomu nerozuměli, pochopili jsme až později. S místními jsme ale měli normální vztahy. Upřímně řečeno, kdyby se to samé stalo v mojí zemi, vtrhla by do ní cizí armáda, byť ze spřátelené země, taky by se mi to nelíbilo a rozhodně bych se nechoval právě tolerantně. Musím vzdát hold trpělivosti a taktu českých lidí, kteří se k ruským vojákům, jejich ženám a dětem chovali dobře nebo přinejmenším neutrálně,“ dodává Jurij Ismailov.


Zobrazit polohu bývalé ruské školy v Milovicích a sovětských vojenských posádek na větší mapě

autor: lek
Spustit audio