Park v Bystřici pod Hostýnem stále okupují zdravotníci

Když v roce 1968 obsadili naši republiku sovětští vojáci, zabrali také jeden z nejkrásnějších zámeckých parků Moravy v Bystřici pod Hostýnem. Z jejich strany to byl logický krok, protože přímo v zámku byl od poloviny třicátých let jediný vojenský sklad zdravotnické techniky a materiálu v Česku. Okupační armáda si tam takový sklad zřídila také.

Kdo by očekával, že po odchodu Sovětské armády je už zámecká zahrada přístupná, mýlil by se. „V objektech, kde se nacházíme teď, je městský úřad, tady se můžeme pohybovat úplně svobodně a civilně. Ale za tímto objektem je plot a za ním vojenský prostor. Tam vás bohužel pustit nemůžu,“ popisuje podplukovník Lubomír Vylíčil.

Do zámeckého parku se běžný občan tohoto státu nedostane. Může si jej maximálně prohlédnout z balkónu, který je v koncertním sále zámku. Ten nám musí odemknout vedoucí místního muzea Eva Nedělníková: „Jednou za rok se tu konají festivaly komorní hudby. Letos už budeme mít sedmnáctý ročník. A každé dva roky tu máme festival folklórní hudby.“

Celý zámek slouží lidem, česká armáda se z něj vystěhovala do budov v parku. Ze zámku je muzeum, městský úřad i kulturní centrum. Lidé si sem už zvykli chodit. Nikdy předtím zámek přístupný nebyl,“ dodává Nedělníková. Během turistické sezóny od poloviny dubna jsou tu koncerty, výstavy, divadla, přednášky.

Letecký pohled na vojenskou základnu v Bystřici pod Hostýnem

Stoupáme po schodech nahoru kolem bílých stěn. Tady všude býval sklad. Dveře barokního balkónu jdou po menším úsilí otevřít a my se můžeme podívat, kde všude byli sovětští vojáci a kde jsou teď ti čeští. „Támhle jak jsou ty břízy, tak za nimi. Naproti trochu prosvítá budova současného velitelství a až za ní byla oblast tehdejší sovětské posádky. Tenhle objekt má asi kilometr krát půl kilometru a v jeho levém severním rohu byla oblast o rozloze zhruba 100 × 200 metrů, kde sídlila sovětská posádka. Víc to není,“ ukazuje podplukovník Vylíčil.

Park je rozlehlý a dobře udržovaný. Na otázku, jestli není škoda, že se jím nemohou procházet i místní občané, má podplukovník Vylíčil rychlou odpověď: „Zaměstnáváme kolem stovky kvalifikovaných lidí, a to je poměrně dost. Ano, žijeme v parku, ale na druhé straně takových zahrad a parků, soukromých i jiných, je v Bystřici taky dost. Takže nevidím důvod, proč zrovna my bychom se měli stěhovat jinam, když tady je tradice.“

Podplukovník Luboš Vylíčil pracuje na armádní základně v Bystřici pod Hostýnem

Armáda tento areál koupila od města už v roce 1934 a od té doby tady je sklad zdravotnického materiálu. A město jej zase odkoupilo od potomka rodu Laudonů, který neměl na jeho údržbu peníze. Zámek byl po roce 1991 značně zchátralý, teď se postupně díky dotacím od EU a českého státu celý opravuje.

„Tady nejsou jen sklady, tady jsou i dílny, laboratoře, metrologie a podobné věci. Jenom transport toho, co tu máme, by stál desítky a desítky miliónů. Takže myslím, že pro Bystřici je to spíš plus, že tady je armáda. Je to větší množství dobře placených lidí. A pravidelně placených,“ říká podplukovník Vylíčil, podle kterého je armáda druhým největším zaměstnavatelem v Bystřici. Právě odtud expedují zdravotnickou techniku a materiál na záchranné mise do celého světa.


Zobrazit zámecký park v Bystřici pod Hostýnem na větší mapě

autor: ela
Spustit audio