Farmářských trhů je víc než farmářů

11. srpen 2011
Zblízka

Farmářským trhům došli farmáři. Státní dotace výrazně podpořily rozvoj trhů, ovšem pomalu se ukazuje, že už na nich nemá kdo prodávat. Stále častěji nabízejí své zboží překupníci. I sami organizátoři trhu přiznávají, že nemají kde brát. Navíc hlavní myšlenka, aby na trzích mohli lidé kupovat regionální potraviny od farmářů z blízkého okolí, se zcela vytratila.

„Nikdo si nedovede představit, co to obnáší. Já jsem nejdřív obvolala nebo oslovila Zelinářskou unii a veterinu, abych se vůbec zorientovala, jaký farmář je kvalitní a jaký je nekvalitní. To je farmářský trh, nejsme v supermarketu, a o tom to celé je,“ říká pořadatelka trhu Božena Turoňová z Karlových Varů, která jen stěží hledá farmáře.

Sehnat regionální farmáře je přímo nadlidský úkol, a tak je Božena Turoňová ráda za zelináře z Moravy nebo ze středních Čech. Nepohrdne ani rybami z jakési výrobny za Prahou.

Těch pár z okolí vyprodalo okamžitě, říká Jaroslav Fujgyer z karlovarského městského úřadu: „Jako první byly vyprodané domácí koláče a bábovky, skončil nám jeden stánek s uzeninou, ty byly taky vyprodány během dvou a půl hodin. Místo nich jsme tam poslali cukrářku, ta byla vyprodaná za hodinu a půl. Dnes to byl neskutečný nápor lidí a zboží bylo málo.“

Čeká trhy strmý pád dolů?

Lída Bečvářová vyprodala svoji zásobu kachen a krůt z rodinné farmy u Františkových Lázní rychle. Chladicí box je prázdný a paní Lída pomalu balí. Jako znalec trhů si však všímá okolních stánku a její hodnocení je tvrdé jako zmrzlé maso.

„Já bych byla radši, kdyby byly větší kontroly, aby farmáři, kteří jsou místní, kteří jsou opravdu farmáři, měli jistotu, že se jim sem nenacpou lidi, kteří to vlastně někde koupí a přijedou to prodat. Nemuseli bychom se bát, že nám někdo zkazí pověst. Tohle trochu skřípe,“ soudí.

Na farmářských trzích prodává i Petr Pelant, který kousek od lázeňského města vybudoval s bratry rodinné uzenářství a pravidelně sbírá ceny za regionální potraviny roku. Pelant prodává i do obchodních řetězců, farmářské trhy jsou však pro něj důležitou reklamou.

Ani on nehýří optimismem: „Trend bude jednoduchý. Jak farmářské trhy vystřelily poslední dva roky nahoru, tak je čeká strmý pád dolů, který přežijí jen ti, kteří dokážou přitáhnout zákazníky. Padesát nebo sedmdesát procent pořadatelů bude muset skončit. Představa, že si ‚nakapsují‘ na pronájmu stánků, je prostě mylná.“

Hledání vhodného prostoru

Karlovarské farmářské trhy možná trpí tím, že pořadatelé nezískali od města vhodný prostor. Jenže podobnou situaci se sháněním farmářů a prodejců řeší všichni organizátoři.

Proto Božena Turoňová pomalu hází flintu do žita: „Máme povinnost pořádat šest trhů a zatím to vypadá, že se další plánovat nebudou.“

Cílem ministra zemědělství je dostat farmářské trhy do každého okresního města. Úctyhodná snaha oživit česká náměstí a pomoci prvovýrobcům však naráží na tvrdou realitu. Farmáři došli a farmářských trhu je dneska skoro víc než farmářů.

autor: lsm
Spustit audio