Čechů je ve Vysokých Tatrách téměř víc než Slováků

8. září 2011
Zblízka

Čeští turisté patří k Vysokým Tatrám podobně pevně jako kamzíci. Na rozdíl od kamzíka ovšem Češi v Tatrách nikdy nepatřili mezi ohrožené druhy. Naopak letošní letní sezóna ukazuje, že Čechů v Tatrách zase výrazně přibylo. Čechy totiž do Tater láká dobrá dojezdová vzdálenost.

Tatranská magistrála dostává svému názvu. Ten provoz, co na ní je, by Zelená vlna označila stupněm 3 až 4. Když jde výletník po hlavní turistické trase, musí jít volným krokem.

Horským údolím se nese středoevropská směsice češtiny, slovenštiny, polštiny a maďarštiny. Tempo do kopce má každý jiné, ale cíl je pro všechny stejný – Téryho chata ve výšce 2015 metrů nad mořem.

Podle statistik je v letošní sezóně v Tatrách o 10 procent Čechů víc než loni. Tenhle údaj však šéfa Téryho chaty Miroslava Jílka až tak moc nezajímá.

„Trochu se mi zdá, že na tohle období připadá méně turistů ‚západních‘. Ačkoli byli tu Francouzi i Němci, dokonce tu i spali. Je jich ale trošku méně. Během těchto prázdnin přijelo méně i Holanďanů, což mě překvapuje. Ale turistů je stále dost,“ hodnotí sezónu Miroslav Jílek.

Cesta jde dál, zase nahoru. Pod Priečným sedlem další skupinka Čechů doplňuje cukry a obhlíží terén – vysokou skalní stěnu, kudy se šplhá po řetězech.

Čechy naláká i hokej

Opticky je Čechů v Tatrách opravdu hodně. Začíná to už na parkovištích pod lanovkou, kde podle espézetek horko těžko poznáte, že jste vlastně na Slovensku. Peter Chudý z tatranského Sdružení cestovního ruchu má tenhle dojem podložený také čísly.

Provoz na Tatranské magistrále

„To, co nás nejvíc tuto sezónu těší, je skutečnost, že českých návštěvníků přišlo o více než 10 procent víc než v loňském létě. Procentuálně v nárůstu předstihli i domácí návštěvníky,“ komentuje Peter Chudý.

Český turista je v Tatrách prakticky původním druhem, patří sem a má tu dobré podmínky pro život, nebo spíš pro pobyt. Za české hosty jsou tatranští majitelé penziónů a hotelů pochopitelně rádi.

Navíc v Popradu se od září začne hrát hvězdně obsazená Kontinentální hokejová liga. Některé tatranské hotely už nabízejí pobytové balíky včetně lístku na zápas KHL a dopravy na popradský stadión. Na to se nějací Češi určitě chytí.


Zobrazit Vysoké Tatry na větší mapě

autor: vob
Spustit audio